fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Mensur ef. Pašalić se susreo sa hadži Alijom Arnautom iz Fojnice u Nirnbergu

Naš Fojničanin, Mensur ef. Pašalić, u svojstvu šefa Odjela za imame i džemate u Rijasetu IZ u BiH, ovih dana boravi u Republici Njemačkoj.

Poslovnim prilikama, boravi već tri dana u Nirnbergu gdje se susreo s tamošnjim Bošnjacima, članovima Islamskog kulturnog centra Nirnberg.

IKC Nirnberg

Po ustaljenom običaju, posebnu radost mu čini susret s našim Fojničanima koji su svoju sreću potražili u bijelom svijetu.

Emotivan susret na skupštini džemata je bio sa Fojničaninom hadžijom Arnaut Alijom, sinom Asimovim.

Naime, Alija je rođen 17.1.1950. godine u Voljevcu kod Fojnice.

Sa samo 20 godina, 1971. godine otišao je u Njemačku. Godine 1974. oženio je Zilu Ahmić iz Goduše s kojom je u braku dobio djecu Berina i Nermanu.

Hadži Alija je bio 6 godina predsjednik džemata u Nirnbergu, a hadž je obavio 2014. godine. Također, obavio je i hadž za svoju majku Bibu Šuško 2019. godine.

Hadži Alija Arnaut

Hadži Alija je svoj radni vijek u Njemačkoj proveo kao zidar i sve vrijeme je bio uz bošnjačku zajednicu i islamsku zajednicu u Njemačkoj.

Nevjerovatna je crtica iz njegovog vjerničkog života koja dokazuje njegovu nesebičnu borbu za muslimane u Nirnbergu.

Naime, hadži Alije je založio svoj stan kao hipoteku za kupovinu prve kuće za džamiju kako bi Bošnjaci muslimani imali svog efendiju u Nirnbergu.

Hadži Alija s puno sjete govori o Fojnici i selami sve Fojničane, a mi njemu i njegovoj porodici želimo puno sreće, zdravlja i rahatluka.

 

Pročitajte i ovo

Aferim: Donirala bubreg voljenom Adnanu i tako mu spasila život

Život je otvorena prazna knjiga u kojoj vrijeme piše stranice gusto kucanog teksta i svjedoči …