Salih Mešković je, kako tvrdi, najstariji brico u Bosni i Hercegovini. Iza sebe ima šezdeset i dvije godine iskustva isprepletene raznim ljudima, ratom i mnogim anegdotama.

Da ljubav prema poslu koji volimo traje vječno, pokazuje priča brice Meškovića koji razmišlja o penziji, ali još uvijek ne odustaje od onoga što voli.

“Ja radim 62 godine. Najstariji sam u Bosni i Hercegovini, nema starijeg od mene. Kako koji dan, sve mi je slađe raditi i bolje. Bog mi dao neku nafaku. Nit me noge bole, nit ruke, sve dobro”, kaže Salih Mešković.

Tokom svog radno vijeka imao je razne anegdote i situacije sa kojima se susretao, a zbog jedne je odlučio i da ne šiša žene.

“Šišao sam nekada žene. Jedne prilike sam jednu ženu šišao, fino sam je sredio, ali nisam znao da je muž prati, ni slutio da može biti problem. Primijetio sam to da ju je čovjek (muž) pratio, tek kada je izašla iz radnje. Tada sam ugledao njega kako je on nju poče tuć’. Razmišljam vidi sad taksirata, može bit svašta i više od tad – ne. Samo svoju ženu šišam”, ističe Salih.

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Izvor: F.Z./N1

Neka ti Alija Izetbegović plati

Tokom rata je kaže on ošišao oko 17.000 vojnika, ipak sa nekima je imao dobra, a sa nekima loša iskustva.

“Došli meni vojnici sa linije da se šišaju. Nemaju para i govore mi hajde nek’ ti Alija Izetbegović plati, ali nisu znali da ja džabe šišam”, prisjeća se Mešković.

Apel za gradonačelnika Tuzle

Salih planira prema njegovim riječima raditi još dvije godine, ipak ima jednu želju i poruku.

“Dolazi mi starija populacija, mole me da otvorim radnju u Čaršiji. Dobio sam 260 lajkova da otvorim radnju. Pa bih volio ako ima naš načelnik da mi dozvoli lokal od 12 kvadrata da imam za starije ljude, primio bih učenika da ga naučim i ostavio bih mu radnju”, kaže brico.

Kod njega nema biranja frizure, on procjenjuje kakva će frizura kome najbolje pristajati u skladu sa oblikom glave.

“Kome se ne sviđa, može da traži drugog frizera”, zaključuje Salih kroz smijeh.