fbpx
Ponedjeljak , 22 Aprila 2024

Čović: Ako budemo mudri SDA neće narušiti odnose Osmorke i HDZ-a, prvo iskušenje je izborna reforma

Predsjednik HDZ Dragan Čović kazao je za današnje izdanje Večernjeg lista da će prvo ozbiljnije iskušenje u odnosima HDZ-a i Osmorke biti izborno zakonodavnstvo te da svi moraju biti dovoljno mudri.

“Svi imaju odgovornost za to, s obzirom da je to stavljeno u dokumente našeg koalicionog partnerskog djelovanja za četiri godine. Tamo piše da ćemo u roku od šest mjeseci završiti taj posao sa djelimičnom izmjenom Ustava ako nam bude trebala, odnosno Izbornog zakona. To znači dodatno objasniti ove odluke oko Doma naroda našim konkretnim doprinosom, a isto tako naći konačno rješenje za izbor članova Predsjedništva BiH”, naveo je Čović.

On smatra da ozbiljni ljudi koji ulaze u politiku sa željom da naprave zaokret nose i odgovornost da će završiti preuzete obaveze.

“Budemo li dovoljno mudri, misleći sad na naše partnere iz Osmorke, SDA neće uspjeti koliko god bila još dobro organizovana i željela narušiti te odnose, stvoriti nesklad u djelovanju i srušiti tu koaliciju. To je sada do lidera Osmorke, jer moraju da budu svjesni važnosti ovog koncepta. Iskušenja će biti, a prvo ozbiljnije upravo je izborno zakonodavstvo”, smatra Čović.

Čović ističe da na dnevni red dolaze teme koje duže od 10 godina stoje kao takve, što je isprovociralo one koji su izgubili ove izbore, jer su uvjereni da bi na tome mogli graditi svoje pozicije.

On je napomenuo da nijednu temu neće “gurati pod tepih”, ali će rad sada usmjeriti na stvari o kojima su saglasni kao što je EU, uspostavljanje pravne države i ekonomski napredak.

Dodao je da za njega lično nema nikakvih problema da predstavnici klubova, u skladu sa onim što je kao rješenje nametnuo visoki predstavnik, predlože listu sa koje bi onda Predstavnički dom izabrao predsjednika Federacije i dvoje potpredsjednika.

“Ima različitih alternativa, ali o njima ne bih sada spekulisao”, rekao je Čović.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …