fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Proljeće u januaru: Dok jedni žale za skijanjem, drugima dobrodošlo

Uprkos zagađenju grad je pun. Građani Sarajeva i turisti koriste svaki trenutak da uhvate još koju zraku januarskog sunca.

Decembar u Bosni i Hercegovini. Najtopliji ikada otkako postoje mjerenja za cijelu državu. Kakav će biti januar – još je rano govoriti. Nije ovako bilo prisjeća se Esad Čelebić. Jake zime su bile. Pokazuje Porčinu ulicu, ovo je nekada bilo dežurno sanjkalište u Starom dijelu grada.

“Od vrha Čebedžija i dovde, a od Zmajevca do tramvajske. Bio tanak led, nije bilo kola i jednom se spustite i dosta. Bilo se daleko vratiti. Ja ne pametim ovo. Imam 66 godina, nije to neka starost, ali ja ovo ne pamtim, dugo ovako nije bilo”, kazao je Esad.

 

Proljeće u januaru nekima je dobrodošlo da upiju još koju zraku sunca, a neki žale za propuštenim danima skijanja na planinama. Jedno je svima želja, samo da nema magle i smoga.

Malo više zagledani u nebo su skijaški centri. Posjetilaca ne nedostaje ni u danima kada je sunčano, ali snijeg bi donio daleko veći prihod. Sunce, tj snijeg bi ih mogao ogrijati tek krajem januara.

 

“Za bh. planine na istoku očekivati je da nešto snijega bude oko desetog, tada ce temperature biti ispod nule, modeli šaroliko daju sliku, pojedini kažu to će biti nekoliko centimetara snijega, a neki da će biti i do dvadesetak”, kazao je Igor Kovačić, PR BiH za WMO.

 

Da je barem sve u svoje vrijeme – reći će poljoprivrednici. Onda bi se imali čemu nadati od jesenje sjetve. Ovako, ni pčele u januaru nisu čudo. Drveće već pupa. Jedinu korist imaju stočari čiji pašnjaci nikada nisu bili bogatiji.

 

“Jesenja sjetva može biti ugrožena, biljke sada rade, doći će do klijanja i rasta onda će doći kasni mrazevi i snijeg i nastaće problem. Kada dođe do te situacije, napadaju nametnici, nema neke zaštite kojom se može zaštiti biljka, tako da generalno vrijeme za poljoprivredu nije nikako dobro”, kazao je Nedžad Bićo.

 

Ovakvo vrijeme nije dobro ni za ljude. Viroze su sveprisutne. Smog i magla utječu i na ljudsku psihu.

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …