fbpx
Petak , 29 Marta 2024

NES i SBiH zaprijetili izlaskom iz vlasti ukoliko Dodik ne prestane sa udarima na državu

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH uputili su zajedničko saopćenje za javnost u kojem su komentirali formiranje Vijeća ministara BiH.

Ovi politički subjekti proteklih dana pratili su i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH. Naime, NSRS je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini RS-a što bi Miloradu Dodiku omogućilo otimanje državne imovine ukoliko ga ne spriječi visoki predstavnik.Za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, “Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

“Zato, pozivam stranke ‘osmorke’ na hitno zauzimanje stava o ovom pitanju, a mi smo odlučni da radije budemo u opoziciji, nego da šutke participiramo u vlasti čiji jedan od aktera već u startu najavljuje da će se boriti za to da državne ovlasti pređu na entitete. Bez obzira na to što je Ustavni sud BiH i do sada ovakve i slične Dodikove poteze proglašavao neustavnima, mi ne želimo po cijenu bilo čega biti nijemi posmatrači događaja koji se tiču onog što je u našim programima najsvetije, a to je država Bosna i Hercegovina. Naše dalje učešće u pregovorima oko formiranja vlasti zavisit će o odnosu ‘osmorke’, prema ponašanju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao i o njegovom odnosu na potpisani Sporazum”, poručio je predsjednik NESBiH, Nermin Ogrešević.

Aktuelna dešavanja komentirao je i Jasmin Emrić, poslanik Narodnog evropskog saveza u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Milorad Dodik , predsjednik SNSD-a kao potpisnik Sporazuma s ‘osmorkom’ smatra da se može ponašati bahato i ponavljati neustavne aktivnosti, da nastavlja s pokušajima prisvajanja državnih nadležnosti, da negira državne institucije, a da pri tome očekuje da to ne može utjecati na odnose s onima s kojima se obavezao da će biti dio vlasti na državnom nivou i koja će djelovati isključivo u skladu s Ustavom BiH i zakonima naše države”, rekao je Emrić.

Na kraju, poručio je kako NES neće pristati na kompromise kada se govori o državi.

“Za nas u NES-u nema kompromisa ni sa kim kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina i njena imovina i kada su u pitanju državne nadležnosti. Kao jedan od zastupnika u Predstavničkom domu uvijek će mi biti prioritet interes države Bosne i Hercergovine i njenih institucija, i to mora biti jasno svima onima koji žele da surađujemo i gradimo političko partnerstvo radi poboljšanja i unapređenja života svih građana u Bosni i Hercegoivni. Nikakva pozicija i vlast ne može imati prednost u odnosu na interese države Bosne i Hercegovine”, zaključili su.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …