fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Ministrica Turković: Svoj mandat završavam sa ogromnim historijskim pomakom BiH ka članstvu EU!

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković osvrnula se na nadolazeći sastanak šefova vlada zemalja EU gdje bi se trebalo raspravljati i o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

U osvrtu, Turković je napisala kako očekuje dobre vijesti iz Brisela.

Bosna i Hercegovina nikad nije bila bliža historijskom koraku na putu ka Evropskoj uniji.

U proteklih nešto više godinu dana održala sam više desetina sastanaka na najvišem nivou sa svim ključnim zvaničnicima EU.

Razgovarala sam u više navrata i direktno sarađivala sa ljudima koji će donijeti ključnu odluku o BiH, sa ministrima vanjskih poslova te konstantno bila i kontaktu sa čelnicima EU Josepom Borellom i Oliverom Varhelyijem.

Svima sam govorila da je za nas taj put mnogo više od samog ispunjavanja uvjeta, reformi, političkih i tehničkih kriterija. Evropski put je nešto što sve ujedinjuje sve građane BiH u nadi za bolje sutra.
Kandidatski status za BiH dolazi kao poticaj i priznanje.

To je do sada najjasniji signal naših prijatelja da su spremni kada se za to steknu uvjeti primiti BiH kao ravnopravnog partnera za stolom i člana EU.

Istovremeno, to je i priznanje za ogromni trud koji je uložen u namjeri da se ispune uvjeti, ali u velikoj mjeri i u borbi da se državama EU predstavi istina o situaciji u BiH te zaustave svi pokušaji da ugrozi već postignuti napredak. Bez toga, bez upornosti da dopremo do naših prijatelja, do njihove pažnje da saslušaju činjenice i pozitivne strane BiH teško da bi danas dočekali pozitivne vijesti.

Uprkos svim problemima, ovaj mandat završavamo sa ogromnim, historijskim pomakom ka članstvu u EU.

To će za državu značiti otvaranje novih kanala saradnje sa EU, novih finansijskih fondova i investicija. U ekonomskog pogledu, investitori iz svijeta će u BiH, zemlji kandidatu za EU još jasnije vidjeti pozitivne strane i šansu za napredak. Sa ohrabrenjem i nadom dočekujemo odluku Vijeća Evropske unije – zaključila je Turković.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …