fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Nalazi se u prirodi i prelijepa je: Kod Živinica postoji drvena džamija koja je stara 287 godina

Da li ste znali da u Priluku kod Živinica postoji drvena džamija koja je stara čak 287 godina? Nalazi se u prirodi i predivna je.

U historijskim dokumentima navedeno je da je izgradio kapetan tuzlanske kapetanije Derviš hadži Hasan-beg zajedno sa svojim saradnikom Mustafom. Sve do 1998. godine u ovoj džamiji se obavljalo pet dnevnih namaza. Mještani su 1999. sagradili drugu džamiju.

Međutim, u staroj i dalje mnogi vjernici prije džume-namaza klanjaju nafile, odnosno dobrovoljne namaze. Proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zbog zastarjelosti je morala biti rekonstruisana, ali je njen izgled ipak ostao isti.

Vanjske dimenzije džamije iznose oko 7,05 x 12,27 metara. Ulazni prostor – trijem (dimenzija oko 3,20 x 6,85 metara) izgrađen sa sjeverozapadne strane objekta i centralni molitveni prostor (vanjskih dimenzija oko 6,80 x 8,50 metara) čine jednu građevinsku cjelinu povezanu strmim četverovodnim krovom, piše baština.ba. Drvena džamija karakteristična je i po prelijepim motivima na mihrabu i minberu i ulaznom portalu.

U kompleksu harema nalazi se i 145 stabala hrasta, koji pripada rodu quercus. Ova stabla predstavljaju jedan od rijetkih preostalih rezervata, koji je ostao sačuvan od bogatog šumskog kompleksa hrastove šume kakav je nekada postojao u dolini rijeke Spreče.

Pročitajte i ovo

Danas “udara” prvo džemre

Prema narodnom vjerovanju prvo džemre “udara” danas, 19. februara, u zrak te bi trebalo doći …