fbpx
Ponedjeljak , 22 Aprila 2024

Bakir Izetbegović: 𝐉𝐞𝐝𝐢𝐧𝐨 𝐫𝐣𝐞š𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐚𝐧𝐠𝐥 𝐒𝐃𝐀-𝐃𝐅-𝐒𝐃𝐏

𝐈𝐳𝐞𝐭𝐛𝐞𝐠𝐨𝐯𝐢ć 𝐨 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐯𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢: 𝐉𝐞𝐝𝐢𝐧𝐨 𝐫𝐣𝐞š𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐣𝐞 𝐭𝐫𝐢𝐚𝐧𝐠𝐥 𝐒𝐃𝐀-𝐃𝐅-𝐒𝐃𝐏, 𝐨𝐯𝐨 š𝐭𝐨 𝐬𝐚𝐝 𝐠𝐥𝐞𝐝𝐚𝐦𝐨 𝐣𝐞 𝐛𝐨𝐫𝐛𝐚 𝐳𝐚 𝐯𝐥𝐚𝐬𝐭 𝐩𝐨 𝐬𝐯𝐚𝐤𝐮 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐧𝐮

Posljednji Opći izbori u Bosni i Hercegovini potvrdili su da probosanski politički blok, odnosno one političke snage koje u svojim programskim načelima na prvo mjesto stavljaju interese države Bosne i Hercegovine, predstavlja dominantnu političku strukturu.

S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka.

Kazao je ovo predsjednik SDA – Stranka demokratske akcije Bakir Izetbegović u uvodnom obraćanju na današnjoj Redovnoj sesiji KRUG 99 Sarajevo na temu nužnosti političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti, za šta još, dodao je Izetbegović, nije kasno.

– Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od ukupno 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku.

Na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama – kazao je Izetbegović.

Uprkos toj dominantnoj poziciji, kako je dalje kazao, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran.

– To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine.

Razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političke scene na dva međusobno suprostavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcionisanje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima države Bosne i Hercegovine.

– Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će “blok Srbi – Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne ‘muslimani'”.

Probosanske stranke kao jedinstven politički blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja posjeduje kapacitet ne samo da sebe lišava citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjača destruktivne političke snage i zaustavi negativne trendove.

Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podređujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor onim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana – kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Izetbegović je komentirao i izjave o načinu vođenja pregovora stranaka okupljenih oko “Osmorke” i HDZ-a, odnosno SNSD-a.

– Mislim da je ovaj spreg SNSD i HDZ već ostvario psihološku dominaciju i da je to potpuno očigledna stvar. Odlasci na noge predsjedniku HDZ-a, SNSD-a, pretvaranje da su oni sad postali odjednom puno kooperativniji, da je to neki Dodik kojeg znamo od prije 15 godina, dakle zamazivanje i vlastitih i očiju javnosti takvim izjavama, trpljenje da se multietničke građanske zovu bošnjačkim strankama, muslimanskim strankama, da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da su zaboravili sve ono što su pričali godinama i predbacivali… Recimo blokade koje je naredila Narodna skupština RS uopće nisu spomenute u papirima. Šta znači nećemo pričati o onome u čemu se ne slažemo ako su te blokade još uvijek na snazi? Ako su odluke o zaustavljanu BiH na njenom NATO putu još uvijek na snazi? Šta znači šutjeti o tome – odgovorio je Izetbegović.

Na konstataciju novinara kako “oni kažu da za ove četiri godine neće imati ni vremena da se bavi tim stvarima, jer je toliko država otišla u…”, odgovorio je:

– Čijom zaslugom je otišla? Dodik ne zadnje četiri, nego zadnjih 15 godina, od pada Aprilskog paketa radi to što radi, sistematski i u skladu sa najnovijim, ažururanim memorandumom SANU-a i ne možemo mi zatvarati oči pred tim. Dakle, u ovoj zemlji je borba snaga koje su za proevropsku, proNATO i civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih, antidiskriminatorskih, civilizacijskih snaga sa nekim drugim snagama koje postavljaju murale ratka Mladića, koje donose odluke o udaru na državu, koje organizuju dvije škole pod jednim krovom, koje su donedavno držale imena ustaša ulica u Mostaru. Te snage postoje, one neće nestati. Samo je pitanje šta će dominirati i koji će trend biti. I u kojem ćemo smjeru ići. Ko će nadjačati.

Dodao je kako podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP-a iz kojeg su već otišli kadrovi koji se znaju baviti međunarodnim odnosima i koji imaju iskustvo, koji je okupio oko sedam sedam stranaka koje imaju lokalni domet, a sa izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA sigurno nije rješenje.

– I pristanak na takav jedan diktat gospodina Čovića, to ne može ići na dobro. To je čista borba za vlast po svaku cijenu i sami sebi i javnosti zamazuju oči. Sami sebe lažu oni koji ulaze na takav način u ovu koaliciju. Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti. Mi imamo kontrolni paket. Izbori su završeni u četvrtak, prije tri dana. Evo blok SDA-DF će imati 13 ili 14 ruku. HDZ ima 14. U čemu je razlika? Jel’ to HDZ možda bolji od ovog bloka za probosanske stranke predvođene SDP-om – podvukao je Izetbegović.

Kazao je kako misli da je jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF, uz prateće stranke, koji će ostvariti zaista ovaj kapacitet od 60 posto ruku u državnom parlamentu i osamdeset posto ruku u Federaciji BiH.

– Neki govore da će SDA nešto blokirati, nećemo ništa blokirati. Mi ćemo pozvati da pobjednici naprave koaliciju. Blokirat će oni koji eventualno se upuste u to da zaista pokušaju pobjednike i snažne patriotske stranke da izbace iz koalicije, ti će blokirati – istaknuo je Izetbegović, dodavši da je logično da se pobjednici dogovore, te da ono što imamo na sceni neće proći.

Izetbegović je kazao i da je razgovarao sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem i da on ostaje na starim pozicijama, te da nema podrške DF-a.

– Mislim da je Komšić vrlo ponosan čovjek i veoma svjestan situacije koju neće dopustiti, da zaboravi kad ga vrijeđa druga ili treća strana, i kada ljevičarske stranke iz “Osmorke” to dopuštaju, kada Čović naređuje da on ne može biti vlast i da ga se sad sjete kad im treba jedan glas – kazao je Izetbegović.

Također je kazao i kako postoje razgovori sa dijelom stranaka “Osmorke”, ali da to nisu zvanični razgovori.

– Još uvijek je to jedno nezvanično komuniciranje, ali postoji komuniciranje, itekako. Kao što je postojalo sve vrijeme – kazao je Izetbegović.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …