Konaković je za N1 kazao da nema ništa protiv da se podrži prijedlog SDA za potpredsjednika Federacije BiH. Smatra da je najveći teret na delegatu iz DF-a koji bi mogao omogućiti i strankama Osmorke da imaju svoj prijedlog.

Upitan hoće li podržati SDA-ov prijedlog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH, Konaković je kazao:

– To je jedan od scenarija koji smo mi najavljivali, ali smo stalno govorili da ne možemo imati fokus na Klub Bošnjaka, a moram podsjetiti da je on ovakav zato što je SDA kupila ruke u Tuzli, BPK i Posavskom kantonu, zbog toga su umjesto omjera 12,11 u našu korist koji je bio prirodan završecima, na njima svojstven način, došli do rezultata 13 ruku u Klubu Bošnjaka. Ubrzo je formiranje Doma naroda, klubovi i rukovdstvo moraju predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

 

Mišljenja je da treba ispoštovati matematiku, a onda krenuti u formiranje Vlade Federacije BiH, za koju postoji potrebna parlamentarna većina, potpisi i program.

– Volio bih vidjeti kako to SDA misli sačuvati, odbraniti i ucjenama biti dio vlasti sa ljudima i parlamentima sa ljudima koji ne žele biti dio vlasti – kazao je.

Istaknuo je i da su Schmidtove izmjene donijele jedino korist SDA.

– SDA se kandžama može zakačiti za Klub Bošnjaka i probati prolongirati imenovanje nove Vlade. Pitamo i sad Schmidta, da li je njegov koncept donošenja zakona kako bi deblokirao procese, sad kad ponovo uđu u blokadu završen, ili se planira aktivirati i dovesti do kraja. Računamo na njegov racio. Prirodno je da imenujemo rukovodstva – rekao je lider NiP-a.