fbpx
Četvrtak , 29 Februara 2024

Pokušaj državnog udara u Njemačkoj: Hapšenja širom zemlje

Njemačka policija sprovodi veliku operaciju protiv desničarskih ekstremista koji su navodno planirali da upadnu u zgradu parlamenta i zbace vlast, javlja njemački Spiegel.

 

Privedeno je 25 muškaraca i žena koji su ili bili članovi desničarske terorističke organizacije ili su je podržavali. Među urotonicima su članovi ekstremnog pokreta Reichburger (građani Reicha), koje njemačka policija već duže vrijeme prati zbog nasilnih napada i rasističkim teorija. Ta skupina ujedno odbija priznati modernu njemačku državu.

 

Osumnjičeni koji su uhapšeni su dio terorističke grupe čiji je cilj srušiti postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamijeniti ga vlastitim, a ne isključuju nasilje protiv države kao sredstvo za postizanje cilja, navodi Reuters.

 

 

Uhapšeni su u njemačkim pokrajinama Baden-Vurtemberg, Bavarska, Berlin, Hese, Donja Saska, Saska, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji. Uhapšeni će biti ispitani tokom dana.

 

Ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio da je u toku “velika anti-teroristička operacija” te da su uhapšeni “planirali oružani napad na ustavna tijela”. Glavni tužilac rekao je da je skupina planirala nasilni puč od novembra 2021.

 

 

Pročitajte i ovo

Prelazak na ljetno računanje vremena: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. …