Kako su rekli u preduzeću Drvosječa, koje ima svoje prodajne objekte u cijeloj Bosni i Hercegovini, peleta ima dovoljno, i prodaje se po utvrđenoj cijeni plus prijevoz.

– Ako ste iz Sarajeva prijevoz košta 30 maraka, ako pelet treba prevući u neko drugo mjesto zavisi od kilometraže, prijevoz je skuplji. Pelet se dostavlja do kupca za dva-tri dana – kazali su nam u Drvosječi.

Odluka Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet primjenjuje se od 12. novembra u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Odlukama entitetskih vlada propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

– Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se osigurati kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće tržište – saopćeno je 12. novembra iz Vlade FBiH, kada je donesena odluka o ograničavanju cijena peleta.

Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su inspekcije u oba entiteta.

– Federalni tržišni inspektori stalno su na terenu od kada je donijeta odluka o ograničenju cijena peleta. Naši inspektori i danas su na terenu i kontrolišu po kojoj cijeni se prodaje pelet. Za kompanije koje budu kršile odluku o visini cijene peleta predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 maraka, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 maraka – kazali su za Faktor iz Tržišne inspekcije FBiH.

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor, istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita potrošača u Bosni i Hercegovini. Iz entitetskih i kantonalnh inspekcija poručuju građanima da svako prekoračenje cijene peleta po toni od 561,60 maraka sa PDV-om prijave, na šta će inspekcije odmah reagovati.