fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Hadžija Omer Karahmet (1957.-2010.), virtuoz u obradi kamena

Hadžija Omer Karahmet (1957.-2010.), virtuoz u obradi kamena

Omer Karahmet je rođen 1.1. 1957. godine u Kiseljaku. Milostivi Allah je njegove roditelje, Mumina i Šidu (Emšo), obradovao i sinom Muamerom te kćerkama Zibijom (Omerović), Nizamom (Hodžić) i Muamerom (Pamić).

Oženio se Zekijom Delić sa kojom je dobio kćerku Nijazu (Behlil) i sinove Elmedina i Davuda.

Do 1993. godine su živjeli u Višnjici odakle su protjerani na Bilalovac, a od 1999. godine žive u Ostružnici kod Fojnice.

Omer i njegova hanuma Zekija su 1999. godine obavili hadž, petu islamsku dužnost, a ikrar-dova je proučena u Čaršijskoj džamiji.

U ranoj fazi života Omer odlazi u Split gdje je sa Žoljom Hazimom radio na građevini. Tu je počeo sa obradom kamena uvidjevši ogroman potencijal ovog, tada kod nas zapostavljenog, građevinskog materijala. Vrlo brzo je savladao sve tehnike rezanja i obrade kamena, znao je kako koji kamen „diše“, kuda se cijepa, kako se ugrađuje, štokuje, kojem podneblju koja vrsta kamena odgovara itd.

Hadžiju Omera sam upoznao u Mostaru januara 1987. godine kada je reparirao munaru Koski Mehmed-pašine džamije. Svojim radom, stručnošću i od Boga datom sposobnošću je stekao povjerenje odgovornih koje je, nakon okončenja agresije, naročito došlo do izražaja.

Njegova firma „Kara-drvo“ je postala reprezentativna izgradnjom predivne fontane od kamena carera u atrijumu Fakukteta islamskih nauka, a potom je adaptirala gotovo sve munare u razrušenom Mostaru.

Sudbina je htjela da je hadžija Omer sa svojim vještim saradnicima ponovno gradio raritetne građevine iz osmanlijskog doba, a koje su rušile vojske HVO, VRS i JNA.

Međunarodnu potvrdu kvaliteta hadžija Omer je doživio izborom njegove firme za vađenje i rezanje kamena za ponovnu izgradnju Starog mosta u Mostaru izgrađenog 1566. godine, a kojeg je HVO srušio 9..11. 1993. godine.

Iz kamenoloma Mukoša vrijedni radnici firme „Kara-drvo“ su izvadili i obradili 1088 kamenih blokova kamena tenelije , 40 x 50 x 100 cm, uz višak „mesa“ od 3 cm radi obrade prilikom ugradnje. Također, vrsni klesari ove firme su imali čast da izgrade ulaz i kulu sa zapadne strane Starog mosta.

Stari most je svečano otvoren 23. 07. 2004. godine.

Vlado Šegrt, general JNA, je naredio 3. 03. 1945. godine rušenje Starog mosta u Konjicu izgrađenog 1682. godine.

Hadžija Omer je načelniku Emiru Bubalu inicirao ponovnu izgradnju koju je, potom, finansirala Vlada Republike Turske.

Firma „Kara-drvo“ je na tenderu izabrana za vađenje i rezanje konjičke sedre od koje je ponovo sagrađen most Haseći Ali-age koji je vratio šarm konjičkoj staroj čaršiji. Most je svečano otvorio Redžeb Tajib Erdogan 16.06. 2009. godine.

Džamija Ferhadija u Banjaluci je sagrađena 1579. godine. Ovaj biser islamske arhitekture, na listi svjetske baštine pri UNESCO-u, je srušila VRS 7.05. 1993. godine, iako u Banjaluci nije bilo nikakvih borbenih djejstava.

Ponovna izgradnja ove džamije je trajala 15 godina. Firma „Kara-drvo“ je vadila kamen iz kamenoloma Sitari, a vješti klesari ove firme su kamen obrađivali i ugrađivali u Ferhadiju.

Svečano otvorenje džamije je bilo 7. 05. 2016. godine u prisustvu premijera Vlade Republike Turske, g. Ahmeda Davutoglua.


Hadžija Omer je vrhunski umjetnički trag ostavio i u Fojnici izgradivši Šehidski šadrvan ispred Čaršijske džamije koji je otvoren 6.12. 2002. godine.


Hadžija Omer je bio vizionar koji je planirao napraviti i žičaru preko Prangije do Veselice čime bi ovaj atraktivan lokalitet dobio na posebnom značaju.

Nažalost, prerana smrt hadžije Omera nije dopustila realizaciju ovog projekta.

Hadžija Omer Karahmet je na Bolji svijet preselio 31.03. 2010. godine. Ukopan je u mezarju Višnjica, a Seid-ef. Smajkić, mostarski muftija, je održao prigodni govor u prisustvu brojnih prijatelja, rođaka i komšija.

Neka Milostivi Allah podari rahmet umjetničkoj duši hadžije Omera Karahmeta!

Fojnica, 20.11. 2022.

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …