fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Marin Čuturić iz Fojnice: Neki me nazivaju fenomenom, a ovo je samo put koji mi je Bog dao

U početku, mojoj porodici i meni bilo je veoma teško da se nosimo s ovom bolešću i dijagnozom, prošli smo dosta toga. Uvijek su me gurali i nisu dozvoljavali da se kaže da sam nešto poseban ili da se ističem, na čemu sam im zahvalan.

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Marin Čuturić, 26-godišnjak iz Fojnice, koji zbog rijetkog poremećaja rada hipofize dnevno pije i do 27 litara vode, jer bi u suprotnom njegovo tijelo dehidriralo. Priča o Marinu je veoma brzo obišla region, a mnogi su ga nazvali fenomenom.

 

Vrsta dijabetesa

Dijagnoza koja mu je kao djetetu ustanovljena zapravo je jedna vrsta dijabetesa (insipidus renalis), poremećaj pri kojem nedovoljan nivo antidiuretskog hormona uzrokuje prekomjernu žeđ.

– Od rođenja imam tu rijetku bolest, koja je i tada bila rijetka u svijetu, postoji svega 5-6 zabilježenih slučajeva. To je urođeni dijabetes, tu ne pomažu nikakve tablete. Kao mali, tražio sam da pijem mnogo tekućine, čaja i mlijeka. Moji simptomi su bili povišena temperatura, žednio sam stalno i često bih dehidrirao. Preporuka ljekara je bila da se ne smijem dovesti u to stanje, jer posljedice mogu biti koma ili smrt – ispričao nam je on.

Kako je rekao, u prosjeku popije 27 litara vode dnevno, dok u zimskim mjesecima nešto manje, 22-23 litra, zbog hormonalnog poremećaja, receptora koji ne prihvata vodu te lučenja tekućine, tako da ona samo „prolazi“ kroz njega.

 

Pozitivan adrenalin

– Neki me nazivaju fenomenom, no to je samo moja životna priča i put koji mi je dao Bog i s kojim se dobro nosim. Voda je izvor života, sve se može kad se hoće, nevezano za dijagnozu, i to mi je uvijek bio cilj. S druge strane, volim da planinarim, trčim, i to je neki moj unutrašnji, pozitivni adrenalin koji najviše volim – rekao je Čuturić.

Volja za životom

Marin nam je rekao da imaju porodični biznis u okviru metalno-prerađivačke industrije.

– Nas je trojica braće i veoma smo uspješni, dobro nam ide. Kada je nedavno objavljen prvi tekst o meni, imao sam više od 500 poruka ljudi koji su mi dali podršku. Hvala svima, pa čak i „hejterima.“ Važno je podijeliti iskustva, a svoju životnu priču ću podijeliti sa svima i dokazati da se može uspjeti ako imaš volju za život – dodao je Čuturić.

Samo pet ili šest slučajeva u svijetu borilo se s ovom bolešću, kada sam rođen.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …