fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

LOŠE VIJESTI ZA “TROJKU”: SDA osigurala 12 delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda!

Jučer je iz tzv. Trojke upoćeno žustro saopćenje u kojem se tvrdi da je Centralna izborna komsija donosila odluke na štetu stranaka Trojke, a od prije nekoliko dana osam opozicionih stranaka potpisnica Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

“Prvo nas je istinski šokirala odluka kojom je CIK BiH odbio izvršiti ponovno brojanje glasačkih listića u Federaciji Bosne i Hercegovine, unatoč očitim dokazima o malverzacijama i utvrđenim nepravilnostima u praktično svim slučajevima parcijalnog ponovnog prebrojavanja glasova. Zatim, CIK-u BiH nisu bile dovoljne niti stotine hiljada nevažećih listića, čiju analizu, provjeru i brojanje su također odbili izvršiti. Ni utvrđenih 15.000 netačno pripisanih glasova Miloradu Dodiku nije bilo dovoljno da se održe ponovni izbori za predsjednika entiteta RS.

Konačni čin CIK-ovog saučesništva u otimanju na izborima stečene političke podrške opozicionih stranaka desio se pri raspodjeli preostalih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Iako je primjenom Izbornog zakona BiH CIK BiH preostala dva obavezna mandata zastupnicima iz reda srpskog naroda bio obavezan dodijeliti SDP-u BiH, kao dva dodatna mandata, CIK BiH je manipulacijom propisima zadržao SDP BiH, a samim tim i Trojku, na istom broju mandata, navedeno je u oštri intoniranom saoćenju stranaka tzv. Trojke, u kojem se članovima CIK-a prijeti da “izvještaj ovog tijela neće dobiti podršku naših zastupnika u državnom Parlamentu”.

 

Stranke “Trojke” također najavljuju da će od nove većine tražiti podršku za smjene u CIK-u i imenovanje istinski profesionalnog CIK-a koji će u prvi plan staviti utvrđivanje istinitih rezultata izbora, a ne utvrđivanje rezultata pod svaku cijenu, naročito kada su u cijenu uključeni mandati opozicije.

Neodmjereno saopćenje tri stranke, s nizom krajnje paušalnih i diskutabilnih ocjena, nesumnjivo je rezulatat činjenice da koaliciji ne ide sve po planu. Posljednjih dana, jedna za drugom, stužu loše vidjeti za: vodeća politička partija u državi, SDA, uspjela je osigurati nadpolovičnu većinu delegata u federalnom Domu naroda, pa će tako uz HDZ i SDA biti nezaibilazna stranka kod formiraja vlasti na federalnoji državnoj razini.

Osim toga, SDP je dobio jasan signal iz HDZ-a da u novoj vlasti mora sudsjelovati i “legitimni predstavnik srpskog naroda”, SNSD Milorada Dodika, s obzirom na činjenicu da ima najviše zastupnika iz RS-a u Predstavničkom domu Parlameneta BiH te člana Predsjedništava BiH iz reda srpskog naroda.

Drugim riječima kazano, novu vlast činit će trojna koalicija SDA+HDZ+SNSD, te SDP s obzirom da će imati najviše (mada nedovoljno) delegata u srpskom klubu federalnog Doma naroda.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …