fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Fojnička porodica Mračkić na imanju uzgojila 300 tona krompira, 40 tona luka, 30 tona tikve..

Na imanju porodice Mračkić u Pločari Polju nadomak Fojnice sunčani jesenji dani koriste se za prikupljanje plodova sa oko 200 duluma zasijanih usjeva.

Ova je godina kažu bila rodna, te im dala rekordnih 300 tona krompira, 40 tona luka i drugih kultura. No, ono čime se posebno ponose je 30 tona tikve.

„Tikvu najviše prodajemo za pitu, a iz ostataka koje ne prodamo povadimo košpice koje prodamo, i to je to. Što se tiče stambolke, imamo dvije sorte. Najviše preferiramo krupnu, bijelu, glatku, autohtonu stambolku koja se najčešće peče“, priča Mirnes Mračkić.

Dok s ponosom govori o ovoj autohtonoj sorti čija težina doseže i do 40 kilograma, ističe zdravstvene prednosti ovog povrća, koje ne trpi hemikalije i može biti proizvedeno isključivo na prirodan način.

Vrijedni domaćin u izjavi za FTV poziva i druge da pokušaju. ‘Prije će uspjeti nego neće’, kazuje, te ističe da nema potrebe za drugim poslom kad mu je – odlično.

VIDEO

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …