fbpx
Subota , 2 Decembra 2023
created by Polish

Prof. Mensur-ef. Pašalić: Tarihi fojničkih džamija

Tarihi fojničkih džamija

Arapska riječ tarih označava povijest, a u ovom slučaju natpis postavljen na građevinu (džamija, medresa, biblioteka itd.) prilikom završetka njezine izgradnje ili kojeg važnog događaja, sačinjenog od kur'anskog ajeta ili nekog stiha, u kojem zbrojena vrijednost arapskih slova (harfova) daje odnosnu godinu.

Fojnica je jedina bosanska čaršija u kojoj sve gradske džamije imaju tarihe na orijentalnim jezicima: arapskom, turskom i perzijskom. Taj podatak zorno govori o fojničkoj ulemi i njenom znanju, fojničkoj medresi i njenoj talebi (učenicima) te fojničkim muslimanima koji su tokom šest stoljeća vjerodostojno živjeli i čuvali islam na ovim prostorima.

Najstarija džamija u Fojnici je Atik (Srednja ili Djevojačka) džamija koju je 1551. godine sagradio Mustafa sin Hizirov, unuk Vojinov. Izvorni tarih nije sačuvan, a postojeći tarih je, prilikom adapatacije ove džamije, na turskom jeziku sročio Fojničanin šejh Abdurahman Siirri (1775.-1847.).

Tarih Atik (Srednje) džamije u Fojnici

“Hvala Allahu kad se ponovo podiže ova džamija
A to su mnogo željeli svi stanovnici ovoga kraja
Svi se potrudiše, jer je ovo straro mjesto (džamija)
Pa njihov trud neka Stvoritelj nagradi
Iz srca Sirijinog izađe tajnstveni kronogram
Izražen u dvije strofe, a i u brojkama
U ovoj strofi traži tajnu
Hiljadu dvije stotine trideset i šeste sastavi se kronogram.”
1236. h.g . (1821.)

Šaban Ahmed-efendijinu (Čaršijsku) džamiju je sagradio kadija Šaban Ahmed-efendija 1666. godine. Originalni tarih je pisan na perzijskom jeziku, a nesmotrenošću je, nažalost, polomljen prilikom rušenja stare džamije (1984. g.)

Zahvaljujući Mehmedu Mujezinoviću sačuvan je tekst i izgled tariha te je objavljen u njegovoj Islamskoj epigrafici BiH, knjiga II.

Inicijativom Mensura-ef. Pašalića, glavnog imama, i h. Pamića Taiba, predsjednika Džemata, urađen je tarih identičan originalu i svečano je postavljen 12. 08. 2012. godine.

Tarih Čaršijske džamije

“Trudom i zalaganjem Šaban Ahmeda

Ovo mjesto postade lijepim i odabranim
U godni hiljadu sedamdeset i sedmoj
Bože, za dobrotvora neka bude zagovornik Muhammed.”
1077. h.g. (1666/67.)

Tom prilikom postavljen je i tarih pisan na arapskom jeziku povodom otvorenja izgradnje nove Čaršijske džamije (1988.), a koga je napisao poznati kaligraf fojničkog porijekla prof. Hazim Numanagić.

“Šaban Ahmedova džamija je u potpunosti rekonstruisana rukama najboljih ljudi
Godine hiljadu četiri stotine i devete po hidžri
Najbolji čovjek je naš prvak Muhammed.”
1409. h.g. (1988.)

Inače, program svečanog postavljanja ovih tariha se sastojao od obraćanja glavnog imama Mensur-ef. Pašalića i muftije Nusreta-ef. Abdibegovića u prisustvu tadašnjeg načelnika Opštine Salkana Merdžanića te učenja Kur'ana i ilahija polaznika mekteba Mujčič Dženana i Pašić Amila.


Tarihe je izradio klesar Pamić Haris, a svečano su ih otkrili Pamić h. Tifan i Imamović h. Muharem.

Hadži Muharemova (Gornjo-mahalska) džamija je sagrađena 1682. godine sredstvima dobrotvora hadži Muharema. Tarih je pisan turskim jezikom i sačuvan je u originalu.

Tarih Muharem efendijine džamije

“Allah je jedan, a Muhammed njegov vjerovjesnik Neka Istiniti na Dan proživljenja učini
Svijetlim lice ovog blagoslovljenog dobrotvora
A dobrotvor je Muharem.”
1094. h.g. (1682/83.)

Navedeni tarihi čuvaju sjećanje na plemenite dobrotvore, njihov iman i trajna dobra te na fojničke muslimane koji postojano vjeruju u Allaha dž.š., slijede Njegovog Poslanika i čuvaju emanat islama nasljeđen od poštovanih i dragih prethodnika.

Neka im Allah Milostivi podari lijepe džennete!

Fojnica, 30.10.2022. prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Jak vjetar oborio novogodišnju jelku u centru Fojnice

Jak i olujni vjetar večeras puše širom Bosne i Hercegovine, a u Fojnici je već …