fbpx
Četvrtak , 30 Novembra 2023

Dodik zatražio da se zaustavi “zatvorski teror” nad Karadžićem

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zatražio je od predsjednice Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciele Gatti Santana da “odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror” nad ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Wight.

Dodik je ocijenio da “ne postoji nijedan uvjerljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću” i da mu uskraćuju elementarna ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama i praksom takozvane Nelson Mandela rezolucije.

U pismu upućenom predsjednici Mehanizma Santani, član državnoj predsjedništva je zaključio kako je njena dužnost da se, u ime Mehanizma kojim predsjedava, u zatvor na ostrvu Wight “odmah pošalje nezavisna komisija čiji bi članovi lično provjerili u kakvim uslovima Radovan Karadžić služi kaznu i direktno s njim razgovarali”.

On je dodao kako je siguran da će se “potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti”.

“Na osnovu direktnog uvida i razgovora sa Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na ostrvu Wight i uputi ga u neki od zatvora u Evropi gdje se neće kršiti osnovna ljudska prava”, istakao je Dodik u pismu.

Također, izrazio je uvjerenje da će predsjednica Mehanizma sa dužnom pažnjom razmotriti njegovo pismo i najbrže moguće preduzeti aktivnosti koje je predložio.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od deset godina uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen sudu u Hagu, a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove nedjelje.

Odlukom sudije Carmela Agiusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Pročitajte i ovo

Divno iznenađenje za Sanelu i Selvera Bebu: Poklonjen im odlazak na Umru

Grupa mladih i vrijednih Fojničana, odlučili su večeras iznenaditi porodicu Beba. Naime, Sanela Beba dugo …