– Iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izdvajaju se sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija.

Isplata će se izvršiti u skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena u visini od 1.080 KM po zaposleniku, najkasnije do 30.11.2022. godine.

Pravo na isplatu ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu na dan 31.10.2022. godine.

Zadužuje se Federalno ministarstvo finansija da u okviru ukupnih budžetskih sredstava za plaće, osigura i izvrši potrebne prerapsodjele u cilju realizacije odluke – stoji u Odluci.

– Prema tesktu Odluke, ministri i zastupnici neće dobiti pomoć. Ona se odnosi na primjera radi, sekretarice, pomoćnike ministara, sekretare, vozače, daktilografe… Upoznat sam sa sadržajem odluke i to sigurno ide.

Zanimljivo je da nemamo identičan stav prema svim radnicima Federacije. Opet ljudi koji rade u realnom sektoru su prepušteni na milost i nemilost poslodavaca. A za one koji su u javnom sektoru, pogotovo na Federalnom nivou, za njih se novac nađe. Njima će se isplatiti, onima koji imaju veće plaće.

Ja nemam ništa protiv, da se razumijemo, super je, ali bih volio da se vlast jednako brine i u realnom sektoru, kao što se brine u javnom sektoru. I jedni i drugi su građani ove države – kazao nam je Selvedin šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH.