fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Mustafa i Zehra Alajmović se terete da su pribavili 948.283 KM, a za liječenje potrošili 6.383 KM

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Zehre Alajmović i Mustafe Alajmovića iz Breze zbog krivičnog djela prijevara i krivičnog djela pranja novca.

U optužnici koja je objavljena na stranici Kantonalnog tužilaštva ZDK, a koja je podignuta 3. oktobra 2022. godine, se navodi da su u vremenskom periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2021. godine u Brezi zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi tako što su uplaćivali na njihove transakcijske i devizne račune, kao i Paypal račune, novac za prvenstveno liječenje Zehre Alajmović, stipendija, zekata kurbana i dr., a novac su trošili u privatne svrhe.

“…da bi u stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć, na koji način su skrivali ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi…”, navodi se u optužnici.
Alajmovići su u detaljno razrađenoj optužnici dizali novac sa bankomata i na šalterima banaka gdje su imali otvorene račune te oštetili više od 3.700 uplatilaca, pravnih i fizičkih lica ostvarivši ukupan priliv od 948.283,91 KM od čega su na liječenje Zehre Alajmović u inostranstvu utrođili 6.383,05 KM.
“..dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli, pa su time pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM..”

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa

Na Bolji svijet je preselila BEŠIĆ (rođ. SULJIĆ) HATIDŽA iz Prokosa. Preselila je na Ahiret, …