fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Iz Hamburga u Sarajevo: Nijemac odlučio nastaviti život u BiH

Nijemac Lucas Scholze koji je odlučio svoj rodni grad Hamburg zamijeniti Sarajevom, otkad je stigao u našu zemlju, objavio je nekoliko videa u kojima govori o životu u Njemačkoj i našoj zemlji koja je sada njegov dom.

U opisu njegovog profila na Instagramu stoje pozivni broj i ime Sarajevo, a prati ga čak 12.000 ljudi. Govorio o svojoj odluci da napusti Njemačku u vrijeme kada mnogi napuštaju Bosnu i Hercegovinu i odlaze da grade svoje živote u zemlji njegovog porijekla

Kako se desilo to da dođete živjeti u našu zemlju?

  • Putovanje u Bosnu i Hercegovinu počelo je pasivno prije dva mjeseca, kada sam se preselio u Sjevernu Makedoniju. Preselio sam se tamo jer sam bio dva puta na odmoru i baš mi je odgovaralo. U svakom slučaju, htio sam napustiti Njemačku pa je to bio pravi korak za mene. Početkom oktobra napustio sam Sjevernu Makedoniju, dva moja prijatelja s kojima živim ovdje su bila dva puta u BiH na odmoru. Kako su mi dali ponudu da živim zajedno s njima, odmah sam pristao i tako je Sarajevo postalo moj novi dom. Ionako su htjeli da se presele u Sarajevo.

Zašto baš Sarajevo?

  • Sarajevo je mirno mjesto koje ima sve što mi je potrebno za život. Dobri ljudi, hrana, lijepo vrijeme, zgrade, planine, mješavina modernosti i kulture. Ovdje, u Sarajevu, možete pronaći džamiju na svakom ćošku. To mi se mnogo sviđa budući da sam musliman. Tako sam ovdje postao još religiozniji nego što sam već bio.

Koje su prednosti života u Bosni i Hercegovini u odnosu na Njemačku?

  • Ima puno prednosti. Počnimo s religijom. Zaista mi se sviđa što je zemlja religiozna i svuda možete pronaći džamije ili crkve. Druga stvar je, naravno, hrana. Jeo sam u svakoj balkanskoj zemlji ćevape, ali najbolji su u BiH. Čak su mi i u Sjevernoj Makedoniji rekli da su najbolji ćevapi u BiH. Treća tačka je priroda. Zimi možete voziti skije, ljeti možete planinariti. U Mostaru možete skakati s mosta. To je spektakularno i zaista moramo cijeniti ovu prekrasnu prirodu, rekao je za Avaz.

 

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …