fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Nurija Čohadžić (1891.- .1973. ), čuveni fojnički brico i šaljivdžija

Nurija Čohadžić (1891.- .1973. ), čuveni fojnički brico i šaljivdžija

Posljednjih stotinu godina fojnička čaršija pamti i lijepo kazuje o svojom bricama ili brijačima koji su joj davali poseban duh: Edib Karasalihović (majstor Dibo), Mehmed Šumež, Nurija Čohadžić, Hamdija Turko, Juro Krišto, Stijepo Vidović i Dželal Ahmet.

Piše: Mensur-ef. Pašalić

Ovi, danas bi kazali, muški frizeri su bili nezaobilazan dekor fojničke čaršije, a njihove brijačnice bijahu centar druženja, razgovora, šale i izvor najsvježijih informacija.

U usmenim predajama koje odmah izmame osmijeh na licu, posebno mjesto zauzima Nurija (h. Ćamila) Čohadžić koji je rođen u Fojnici 5. 8. 1891. godine.

Nurija (od milja zvani Nuraga) se oženio čestitom hanumom Ševalom (Vrančević) iz Visokog sa kojom je dobio devetoro djece: sinove Uzejra, Ćamila, Idrisa, Murata i Sulejmana te kćerke Zehru (Tuzlak), Zumru, Zuhriju (Topuz) i Asiju (Koljši).

Nurijina brijačnica je bila u kući Ibrahima i Ahmeda Huseinbašića, pored Čaršijske džamije.

Brico Nurija je u bijelom mantilu, uz neizostavni fes, pedantno brijao i šišao brojne mušterije. Posjedovao je stolicu za odrasle, ali i malehnu stolicu za djecu koja su sa očevima dolazila najčešće “na ćasu” frizuru. Kao veliki duhandžija omogućavao je, primjećujemo sa fotografije, mušterijama konzumiranje cigareta tokom samog brijanja i šišanja.

U to vrijeme brice su često bili i zubari koji su u brijačnici vršili i estrakcije pokvarenih zuba. To je prakticirao i Nurija Čohadžić koji je posjedovao i adekvatan alat za tu namjenu.

Inače, brico Nurija je svojim inteligentnim šalama, dosjetkama i smislom za humor bio magnet za goste koji su uz šišanje dolazili i na razgovor uz cigarete, lijepu šalu i osmijeh i “taze” informaciju.

Ispred kahve rahmetli Ćazima Buljine

Tako nam Vahid Salčinović kazuje da su u Nurijinoj brijačnici bile velike slike Gamala Abdel Nasera, predsjednika Egipta, i Ahmeda ben Belle, predsjednika Alžira koji su bili visoki i korpulentni kao i sam Nurija.

Koncem šezdestih godina prošlog stoljeća Nezir Hadžimejlić, šef Turističkog biroa, je prošetao pored Nurijine brijačnice sa nekolicinom Arapa jako niskog rasta. Sutradan je Nurija pitao Nezira: “ Ko su ti oni jučerašnji crni patuljci”? Nezir je odgovorio: “Šuti Nuraga, ne govori tako. To su Ben Belline diplomate iz Alžira!”

Začuđen i razočaran, Nurija je kazao: “ Ne dovodi to više u Fojnicu. Naši katolici će tako pomisliti da su svi muslimani niski i suhonjavi kao ovi, pa kud smo onda pristali?”

Amer Čohadžić, unuk brice Nurije, govori nam o prkosu, hrabrosti i mudrosti svoga rahmetli dede.

Godine 1947. jugoslovenske vlasti su naredile prisilno skidanje feredža i zarova sa lica muslimanki Bošnjakinja. Kada je prva Fojničanka demonstrativno skinula feredžu, Nurija je u brijačnici, pred prisutnim mušterijama, oštro i uz psovku reagirao osuđujući taj njen postupak. Ubrzo potom, u Fojnicu stiže komunistički funkcioner Raif Dizdarević koji, pored ostalog, pita i o akciji skidanja zara i feredže. Kazali su mu da akcija teče, ali da je opstruira Nurija Čohadžić javnim prozivanjem i nipodaštavanjem prve fojničke Bošnjakinje koja je skinula feredžu. Srdit Dizdarević odlazi do Nurije sa pitanjem da li je psovao toj ženi i zna li da se za to kažnjava Golim otokom? Nurija je smireno i staloženo to potvrdio rekavši:”Moj Raife, kud se baš ona nađe da prva skida feredžu? Kada je naši katolici vide bez feredže, pomisliće da su nam sve žene tako ružne!”

Ovakvom mudrom doskočicom eskivirao je sankciju i represiju komunističkog režima koja je tada bila uobičajena spram neistomišljenika.

Inače, brico Nurija je pred Bajram imao pune ruke posla jer su mu Fojničani, pored šišanja i brijanja, donosili fesove na kalufljenje kako bi na Bajram bili dotjerani, utegnuti i sređeni. Kenan Čohadžić, unuk rahmetli Nurije, je sačuvao te unikatne kalupe kao sjećanje na majstorluk voljenog dede.

Kalupi za fes Nurije Čohadžića

Nurija Čohadžić je na Bolji svijet preselio 25.3. 1973. godine i ukopan je pred Srednjom džamijom.

Fojnica, 23.10.2022.

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …