fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Demagog Bećirović se ušutio: Nit’ se javlja nit’ otvorenog pisma o Izbornom zakonu

Najznačajnija nauka ovih dana u Bosni i Hercegovini je matematika. Preračunava ko stigne, slažu se buduće koalicije i vlast. Ono što je potpuno jasno za sada najviše se radi na tome da Demokratska fronta ostane u opoziciji. To su jasno poručili iz HDZ-a, ali i iz NIP-a čiji predjednik uz SDA želi zaobići i DF u preslagivanjima.

Naš stav je da ćemo sa svima razgovarati osim sa DF-om. Ako SDA može bez njih imati neophodnu bošnjačku većinu, znači određeni broj ruku i stolica u parlamentu BiH, onda možemo i s njima. Što se tiče HDZ-a, sve karte su otvorene. Prihvatit ćemo sva logička i razumna rješenja“, kazao je Predrag Kožul.

No, da bi DF bio izbačen iz vlasti na nivou BiH, Denis Bećirović bi sa Željkom Cvijanović morao preglasati Željka Komšića prilikom izbora HDZ-ovog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH!

Denis Bećirović, kandidat koji je pobijedio Bakira Izetbegovića za sada šuti. Nije se čak očitovao ni na nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, za koje su mnogobrojni novinari, analitičari i strani zvaničnici ocijenili kao cementiranje etničkih podjela, a čemu se ranije žestoko protivio i sam Bećirović.

“Primarni zadatak visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christina Schmidta nije podilaženje i popuštanje neskrivenim antidržavnim politikama već osiguranje poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i približavanje države Bosne i Hercegovine punopravnom članstvu u NATO-u i EU.

Pogrešan je stav međunarodne zajednice i njenog visokog predstavnika da dozvoli etnokratskim politikama, koje već decenijama dominiraju političkom scenom, da u svakodnevnoj političkoj praksi nastavljaju opstruiranje evropskog puta Bosne i Hercegovine”, govorio je u julu Bećirović.

Danas šuti! Ta šutnja Bećirovića može značiti ili da još uvijek analizira detalje nametnutih odluka, ili da nije dovršio pismo. No, znakovita je šutnja i njegove stranke SDP-a, kao i Naše stranke, ali i NIP-a.

OHR nije deblokirao Federaciju, Schmidtove izmjene ne garantuju da će biti izabrana nova Vlada FBiH i predsjednik Federacije, ni to za sada nije dovoljno da čujemo od trojke zvanični stav o tome šta misle o odlukama Schmidta, koji što se više pojavljuje u javnosti, više istu zbunjuje. Također je jasno da nametnutim rješenjima BiH nije bliža EU, a da priča kako je riječ o privremenim rješenjima ne pije vode valja pogledati u prošlost. Jer, sam Dejton je privremeno rješenje, ali je za Schmidta polazna osnova za sve, još napominje – nije za Dejton 2.

Nijemac Bodo Weber jasno poručuje – Schmidt je pokleknuo pred HDZ-om.

“Schmidt je pokleknuo pred političkom prijetnjom HDZ-a da će poslije izbora izazvati duboku ustavnu krizu kroz blockade implementacije izbornih rezultata. Pokleknuo je pred prijetnjom izazivanja krizom i nije čak ni čekao da ostvare tu prijetnju. Ova kriza je izazvana od strane EU i SAD kroz dvije godine pregovora u vezi reforme izbornog sistema koji su išli po principu udovoljavanja, maker djelomično, agende HDZ-a. On je nagradio političke provokacije. Ohrabrivan je HDZ dvije godine da će doći do toga. Ali ovo je potez koji vodi daljoj etničkoj podjeli BiH. Za pozdraviti jeste da su zemlje EU praktično se distancirale o dove odluke, ali ne treba amnestirati institucije EU, one su se više iz dogmatskih razloga povukle, ali ostale su SAD koje su gurnule Schmidta u ovaj potez, za kratkoročno sprečavanje krize, ali su ogromne štete nastale. Oni ističu da će ovo otvoriti put ka implementaciji presuda Sejdić-Finci, Azra Zornić i drugih, ali naprotiv, ovo će zatvoriti put za vrlu dug period”, kazao je Weber za Face TV.

A, čak je i predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović kazao da ne pozdravlja odluku OHR-a u vezi sa nametanjem izmjena Ustava FBiH i izbornog zakona.

Kako je pojasnio tajming OHR-a nije prihvatljiv.

I akademik Esad Duraković u izjavi za Patriju napominje da je ovakva intervencija učvršćivanje etničkog ustroja BiH.

„Na stranu oratorska i pravnička akrobatika Ureda visokog predstavnika, ali ja vidim da je poenta Schmidtove intervencije u tome da maksimalno podeblja, učvrsti etnički  ustroj BiH te da nas je time dramatično udaljio od onoga što nam je bio glavni cilj – građanska BiH“, podcrtava Duraković.

Pojašnjava dalje da je Schmidt ovom intervencijom samo učvrstio etničku konstrukciju BIH, a to znači i konfliktnu, jer na toj osnovi je izbila agresija i na toj osnovi i danas se vode etnički antagonizmi, što osujećuje napredak društva i države.

Stoga je neophodno vrlo brzo očitovanje onih koji su dobili glasove građana BiH, jer vremena za čekanje nema!

nap.ba

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …