fbpx
Subota , 15 Juna 2024

Srčani udari sve češći kod mladih u BiH, glavni uzroci su loši životni stilovi i zagađen zrak

Loši životni stilovi u kojima dominiraju upotreba alkohola i cigareta, uz prekomjerno zagađenje zraka, osnovni su uzroci nastanka problema u kardiovaskularnom sistemu kod mladih osoba u Bosni i Hercegovini.

Stručnjaci upozoravaju i na sve učestaliju pojavu srčanih udara kod ove populacije, upućujući apel na važnost usvajanja zdravih navika u cilju prevencije fatalnih ishoda.

Srčani udar se nalazi među vodećim uzrocima smrti i invaliditeta u svijetu, ali i Bosni i Hercegovini, a među bolestima kardiovaskularnog sistema navode se još i poremećaji srčanog ritma, zatajenje srca i bolesti srčanih zalistaka.

Sve učestalije komplijacije

Posljednjih godina, svjedoci smo sve učestalijih simptoma narušenosti kardiovaskularnog sistema i kod mladih osoba, a koji se kreću od blagih, preko umjerenih pa sve do teških incidenata, koji završavaju fatalnim ishodom. To ljekare posebno zabrinjava, a osnovni uzrok takvih pojava su loši stilovi i uslovi života mladih ljudi.

“Značajan dio te populacije je izložen svakodnevnim konzumacijama psihoaktivnih supstanci, inhalatornih agenasa i pušenju te slabim uslovima životog okruženja, ishrane i kvaliteta vazduha, što na decenijskim procjenama dovodi do značajne narušenosti kardiovaskularnog sistema, a time i drugih organa, uz pojavu simptomatologije za koju treba reakcija ljekara”, kaže nam načelnik Klinike za interne bolesti U Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli Mirsad Selimović.

Ovaj članak objavljujemo na Svjetski dan srca, koji se obilježava svakog 29. septembra, a ovaj datum je jedna od idealnih prilika za ukazivanje na značaj očuvanja tog organa, posebno ako se uzme u obzir da godišnje u svijetu od kardiovaksularnih bolesti umre čak 20 miliona ljudi.

Prigodnim aktivnostima, obilježavanju datuma pridružili su se i zaposlenici Klinike za interne bolesti tuzlanskog UKC-a u kojoj se na godišnjem nivou pruži više od 300 hiljada kardiovaskularnih, ali i ostalih usluga u svim drugim internističkim granama i srodnim disciplinama.

“S tim u vezi predominantna je problematika kardiovaskularnih oboljenja, a značajno uešće imaju komorbiditeti kod takvih pacijenata i ishodi koji slijede u okviru toga. Najčešće bolesti koje pogađaju naše stanovništvo su ishemijske bolesti srca, odnosno angina pektoris i akutni infarkti, uz hipertenziju i šećernu bolest”, navodi Selimović.

Covid i kardivaskularne bolesti

S druge strane protekle dvije i po godine cijeli svijet se susreće i sa koronavirusom, koji prema dosadašnjim iskustvima, također doprinosi nastanku komplikacija u kardiovaskularnom sistemu, posebno kod starijih i osoba sa udruženim hroničnim oboljenjima.

“Kada je u pitanju utjecaj Covida-19 na srce, iskustva pokazuju da djeca i mladi pacijenti uglavnom dobro podnesu infekciju virusom bez značajnijih posljedica. Jedan izrazito mali broj pacijenata razvije postcovid sindrom, koji se uglavnom javlja kod imunokompromitovanih osoba, genetski predisponiranih oboljenja i hroničnih bolesnika, u vidu miokarditisa i posljedične srčane slabosti ili bolesti srčanih zalistaka i srčane ovojnice. Kod starijih osoba, infekcija koronavirusom u značajnoj mjeri ostavlja velike posljedice, naročito kod pacijenata sa razvijenim komorbiditetima, kao što su hronični plućni bolesnici, dugogodišnji pacijenati sa šećernom bološću, ishemijskom bolesti srca te bolestima krvih sudova”, pojašnjava Selimović.

Skupa sa drugim državama okruženja i Bosna i Hercegovina se susreće sa dominantnom patologijom bolesti kardiovaskularnog sistema. Zbog savremenih metoda liječenja, velika je mogućnost preživljavanja.

Iako je medicina uznapredovala, građanima iz tuzlanske Klinike za interne bolesti savjetuju preveniranje eventualnih zdravstvenih problema uvođenjem zdrave ishrane, usvajanjem zdravih načina života, uz potpuni prestanak ili smanjenje konzumiranja cigareta i alkohola.

Također, vrlo je važno smanjiti i razinu stresa koji se navodi kao jedan od uzročnika bolesti, a iznimno je bitno i barem pola sata dnevno imati fizičku aktivnost, kao što je šetnja, trčanje ili vožnja biciklom.

Pročitajte i ovo

U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore, prije samo 10 dana je oduševio naciju

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila užasne vijesti jer je preminuo golman susjedne nogometne …