Prirodno, postepeno i sigurno, Bakir je iz dana u dan napredovao, a taj napredak je rezultirao završavanjem dva razreda gimnazije u toku jedne godine. Profesori koji mu predaju ne kriju oduševljenje njegovim potencijalom.

“S uspjehom je položio ne samo bosanski nego sve predmete. On je odličan učenik, ima sve petice, sada je u trećem razredu, opet mu predajem i vidim da se i dalje ističe, i u trećem razredu”, kaže Redžo Butković, profesor BHS jezika i književnosti u Gimnaziji Živinice.

“Primijetio sam kod njega veliku žeđ za znanjem, učenjem, i uvijek je pokazivao radost prilikom toga. To je ono što ga od njegove generacije ističe”, navodi Elvir Ahmetović, profesor filozofije i logike u Gimnaziji Živinice.

Bakir kaže da nije bilo jednostavno preskočiti drugi razred gimnazije i položiti sve predmete odjednom. Olakšicu je napravio kada je shvatio da će uložiti trud u ono što mu je, kao osobi potrebno da bude bolji. Opširno jeste, kaže nam, ali isplati se.

“To je ta širina koju smatram da sutra osoba koja treba da se bavi naukom ili bilo čime treba da posjeduje zato što bez te širine dobivamo suženost mišljenja, a sa suženim mišljenjem nikada ne možemo vidjeti širu sliku”, zaključuje.

Osim školskih obaveza, Bakir je posebno posvećen muzici. Svira klavir, gitaru i saz, a fascinira ga orijentalistika. Uz to, voli da čita, posebno romane i literaturu iz oblasti filozofije. Na pitanje smatra li da Bosna i Hercegovina stvara adekvatan prostor za rast i razvoj učenika poput njega, odgovara:

“Nažalost, trenutno stanje u našoj državi je takvo da mlade ljude samo tjera dalje, tamo gdje oni mogu da ostvare svoje uspjehe, a to je, nažalost, van granica Bosne i Hercegovine. Mislim da je potrebno izvršiti neke reforme, velike promjene koje će utjecati na to da mladi ljudi dođu do izražaja.”

Volio bi, priča nam, nadograditi svoje znanje na studijama u inostranstvu, a težio bi ka tome da se vrati i stečeno znanje pokloni svojoj državi, ali samo ukoliko to država bude cijenila. Nažalost, odgovor na pitanje cijenimo li Bakira i druge nadarene učenike krije se u praznim domovima, a punim autobuskim stanicama i na aerodromima, tamo odakle mnogi mladi kreću s kartom u jednom pravcu.