fbpx
Petak , 29 Marta 2024

IZETBEGOVIĆ U NOVOM TRAVNIKU: POZIVAMO SVE U OVOJ ZEMLJI NA RAZUMNU POLITIKU, POKRENIMO JE NAPRIJED KAO NIKADA DO SADA

U Domu kulture u Novom Travniku održan je skup Stranke demokratske akcije, na kojem se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u uvodu obraćanja čestitao godišnjicu osnivanja SDA Novog Travnika, podsjetivši da su SDA prije 32 godine osnovali najhrabriji među nama.

– U augustu sam obilazio BiH, a prije toga naše građane u iseljeništvu. I sve miriše na pobjedu. Naš narod je izložen specijalnom ratu koji dugo traje, a sada doživljava kulminaciju. Mi moramo braniti cijeli sistem vrijednosti. Ako je jednoj porodici potrebna kuća, jednom narodu je potrebna država. Ako je jednoj porodici potreban posao, ovoj zemlji je potrebna ekonomija. Ako je jednoj porodici potrebno da ima nešto što voli, nešto u što vjeruje, onda je narodu potrebna vjera, kultura i identitet – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na ulogu SDA u reafirmaciji identiteta Bošnjaka i bosanskohercegovačkih patriota, kojima je ispravljena kičma koja će, poručio je Izetbegović, ostati uspravljena.

– Neki bi opet da mijenjaju granice. Vidjela je ova zemlja leđa svim njenim dosadašnjim dušmanima. Jedni su pod zemljom, a drugi su otišli u haške kazamate. Sada su u malim sobama tri sa tri. Oni su tamo, a mi smo ovdje u našem lijepom Novom Travniku. I vidjet ćemo leđa i ostalima, zato neka dobro razmisle šta rade – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da retrogradne politike koje su u proteklom mandatu nasrtale na državu BiH nisu uspjele postići niti jedan od svojih ciljeva.

– Danas je Dodik otišao kod Putina, a NATO je došao na Manjaču – poručio je Izetbegović, podsjetivši da je BiH u proteklom mandatu, uprkos otporima i opstrukcijama, aktivirala Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Predsjednik SDA je istaknuo značaj šest apelacija kojima su pred Ustavnim sudom BiH sačuvani imovina i nadležnosti države BiH, a koje je kreirao Pravni tim SDA. Govoreći o odnosima sa hrvatskim narodom, Izetbegović je naglasio da je neophodno popraviti te odnose.

– Nije problem u narodu. Pogrešne politike pokvare sudbine naroda. Našim Hrvatima su učinili da ih je danas upola manje. Politika dvije škole pod jednim krovom je rasistička politika. Šta fali da sva naša djeca sjede zajedno u školskim klupama – kazao je Izetbegović.

SDA će, dodao je, uvijek imati odgovor na sve nasrtaje, ali da je mnogo korisnije za sve građane da retrogradne politike odustanu od svojih neizvodivih ideja i ciljeva.

– Hajmo da napravimo zemlju u kojoj mladi ljudi žele ostati, u kojoj je lijepo. Stekli su se uvjeti za veliki ekonomski napredak. Naša privreda je stala na noge i sada možemo naglo da buknemo – poručio je Izetbegović.

Naredni Opći izbori su, ocijenio je Izetbegović, najvažniji od okončanja agresije na BiH.

– Ili ćemo imati najtežu krizu ili ćemo imati najveći uspjeh. Pozivamo sve u BiH da uradimo ovo drugo, da budemo razumni i odgovorni, te da pokrenemo zemlju kao nikada do sada. Tražimo 350.000 glasova za SDA. Pojačajte motor koji sve vrijeme vuče zemlju u pravom smjeru. Zauzvrat garantujemo mir, sigurnost, izgradnju infrastrukture, borbu protiv korupcije kakvu do sada niste vidjeli, reformski put. Rezultat svega toga će biti 50 posto više plaće i penzije do kraja mandata – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na problem podjela među bosanskohercegovačkim patriotama, što je evidentno u Novom Travniku, u kojem su Bošnjaci kao posljedicu tih podjela izgubili načelničku poziciju.

Na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Travnik Eldin Delić, kandidati SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra i Refik Lendo, nositeljica liste SDA za Parlament FBiH Melika Mahmutbegović i nosilac liste SDA za Skupštinu SBK Tahir Lendo.

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …