fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Traže 750 hiljada KM iz tekuće rezerve: Parlament BiH u opasnosti da opet ostane bez grijanja, ali i struje

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine po treći put ove godine traži novac iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi mogli platiti struju i nabaviti lož ulje za grijanje objekata u kojim su institucije smještene.

U najnovijem prijedlogu koji je dostavljen početkom septembra traže 750.000 KM.

Upozorili su da će, ako im ovo ne bude odobreno, doći u situaciju da neće moći platiti račune, što za posljedicu može imati isključenje električne energije i zagrijavanja u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, u kojoj su također smještena neka državna ministarstva.

Ovakav zahtjev obrazložili su činjenicom da je došlo do enormnog rasta cijena energenata zbog čega iznos koji je odobren budžetom BiH za ovu godinu neće biti dovoljan.

– Napominjemo da je u 2022. godini već došlo do poskupljenja svih energenata (električna energija, lož ulje, usluga grijanja preko Javnog preduzeća Toplane, plina), a moguće je i poskupljenje vode i komunalnih usluga – naveli su u prijedlogu za izdvajanje 750.000 KM iz tekuće rezerve.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je i u martu ove godine zatražila 1,5 miliona KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupila lož ulje i ostale energente. Obrazloženje je također bio rast cijena energenata. Prethodno su dva dana bez grijanja bile zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

Mjesec kasnije, u aprilu, Služba je zatražila 600.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine jer, između ostalog, nije u mogućnosti platiti račun za struju za mart. Osim za struju, bilo im je neophodno 400.000 KM kako bi platili dospjele, a neplaćene fakture za lož ulje, te 60.000 KM za druge komunalne usluge.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …