fbpx
Četvrtak , 22 Februara 2024

Dočekan aplauzom građana: Erdogan ispred Predsjedništva BiH dočekan uz vojne počasti

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas oko 12:00 sati sa delegacijom stigao u Sarajevo u okviru posjete Bosni i Hercegovini.

Ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekan je uz vojne počasti, a nakon toga slijedi susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Ispred ove državne institucije orkestar je odsvirao državne himne Turske i BiH, a nakon toga dočekao je, prema protokolu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Erdogana su ispred Predsjedništva BiH dočekali i građani koji su mu poželjeli dobrodošlicu te ga oduševljeno snimali i fotografisali mobitelima.

Međutim, ispred zgrade Predsjedništva nije bio treći član Milorad Dodik (SNSD) iako je on uvijek podržavao Erdogana kao lidera. Postoji mogućnost da ga očekuje u zgradi ove državne institucije.

U poslijepodnevnim satima, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, turski predsjednik bi se trebao sastati i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Erdogan je danas oko 12:00 sati dočekan na aerodromu u Sarajevu gdje su mu dobrodošlicu poželjeli ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin te predstavnici Ambasade Turkiye.

Nakon Sarajeva, Erdogan putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uz predsjednika Erdogana, delegaciju Republike Turske trebali čine: ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Također, u delegaciji su i zamjenik predsjednika AK Partije Ömer Çelik, zamjenik predsjednika AK Partije, parlamentarac AK Partije ispred Grada Bursa Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turkiye-Bosna i Hercegovine Refik Özen i ambasador Turske u Sarajevu Sadık Babür Girgin, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Važan je trenutak u kojem turski predsjednik posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Početak je predizborne kampanje, ali se i intenziviraju rasprave o implementaciji rezultata, u svjetlu neuspjelih pregovora o izbornoj reformi, mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, te najava o teritorijalnoj reorganizaciji Federacije BiH, kao HNS-ov odgovor.

Iako su do sada posjete turskog predsjednika obilježile ekonomske teme sa liderima, ovaj put, mnogi analitičari smatraju da će fokus biti izborna reforma s obzirom na to da će nakon Sarajeva posjetiti i službeni Zagreb.

No, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji za Erdogana uvijek ima samo riječi hvale, tvrdeći da je veliki državnik, smatra kako će i ovoga puta dominirati ekonomske teme.

Erdogan je posljednji put u BiH bio u augustu prošle godine, nakon što je prisustvovao vjenčanju kćerke lidera SDA, Bakira Izetbegovića, a zatim se susreo s članovima Predsjedništva BiH.

Pročitajte i ovo

FIFA donijela odluku: Denis Huseinbašić može igrati za Bosnu i Hercegovinu!

Zvanična potvrda da veznjak Denis Huseinbašić (22) može nastupiti za nacionalni tim Bosne i Hercegovine …