fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Male plate, cijene rastu, a zabrana izvoza drva ističe: Čime ćemo se grijati?

Dok se građani Bosne i Hercegovine bore sa niskim platama i visokim cijenama, državna kasa nikad punija. Mjesečni troškovi rastu, i još će, jer uskoro počinje sezona grijanja. Uskoro ističe i zabrana izvoza drva, pa je pitanje čime ćemo se grijati?

Poluprazne pijace i iste takve kese. Sve je manje građana koji dolaze u kupovinu, jer sa prosječnom platom ne mogu pokriti ni pola mjesečnih troškova. Penzionerima je još teže.

“Pijaca je jako skupa, jako skupa. Povremeno dođem, a inače sam dolazila, kakav granap, idem ja na pijacu. A sad vrlo rijetko dođem, dosta skupo za život penzionera”, “Uklapamo se. Doduše, muž i ja imamo solidne penzije, pa polako”, “Meni je sve isto, teško. Djeca sad u školu. Svašta obećavaju, a ništa nisu ispunili. Onaj ko ima dadne, onaj ko nema nek’ krepa”, kazali su nam građani.

Da kupovna moć građana slabi, osjete i prodavci kojih je također sve manje. Kažu, narod kupuje samo ono što mora.

“Sve je manje, vidite sami kakva je pijaca, prošarana. Ali eto, živjeti se mora, raditi se mora, ali teška je situacija. Izdrž'o je Mujo i gore, izdržat ćemo i ovo”, rekao nam je prodavač.

Teško da će izdržati oni sa najnižom platom u Federaciji BiH od 540 KM, odnosno 650 KM u Republici Srpskoj, jer je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu pet puta skuplja.

“Ono što smo u ranijem periodu mogli kupiti za 100 KM, sad nam treba 160-170 KM za neke osnovne životne namirnice, poput ulja i šećera. Ono što moramo jednostavno raditi jeste to da se plate moraju povećavati”, pojasnio je generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Plate za sada ostaju iste. S druge strane, u državnoj kasi je novca više nego prethodnih godina, ali vlast ne pravi konkretne korake ka boljitku, smatra Marin Bago.

“Bosna i Hercegovina ove godine je realizirala maksimalne budžete na državno nivou, na federalnom, kantonalnom, gradovi, općine, dakle BiH ima najviše novca ikad od svog postojanja. To nam je prilika da investiramo u sebe, kvalitetu življenja. Međutim, s druge strane, mi živimo jednu političku i privrednu stihiju”, naveo je Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”

Stihija je prekinuta odlukom Doma naroda Parlamenta BiH o ukidanju akciza na gorivo na mjesec dana. Ponovo je riječ o predizbornoj kampanji, smatra Svetlana Cenić.

“To je kasno, jer su sve radili da to odlože, da to dođe do izbora. Duže traju pripreme nego trajanje odredbe da se ukidaju akcize. Šta će to značiti građanima mjesec dana, stvarno se pitam? Predizborna obmana, kao i sa PDV-om, diferenciranim stopama”, mišljenja je ekonomistica Svetlana Cenić.

Zabrinutost građana povećava se pred grijnu sezonu. Vlada Federacije BiH predložila je smanjenje PDV-a na plin u trajanju od pola godine. Stručnjaci kažu- teško izvodivo.

“Dobra mjera, ali bojim se neprovediva, u ovoj klimi, u ovo vrijeme i na vrijeme. Sigurno, zimu ćemo dočekati sa istim PDV-om, neće se to ništa ublažiti”, smatra profesor finansija Sanel Halilbegović.

Evropska unija već je upozorila zemlje članice na energetsku krizu i pozvala na štednju plina. U Bosni i Hercegovini o mjerama štednje se ne govori. Osim zabrane izvoza drva i drvnih prerađevina, ali i ta mjera ističe polovinom septembra. Ponovni izvoz drva i drvnih prerađevina, značio bi nedostatak za građane Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …