fbpx
Srijeda , 28 Februara 2024

Priča iz Busovače: Budući hirurg porodio ženu na parkingu, “sve smo nabrzinu pripremili, i beba i majka su zdrave”

Lijepa i pomalo neobična priča dolazi iz Busovače. Naime, ekipa Doma zdravlja Busovača, zajedno s dežurnim ljekarom i vozačem Hitne pomoći, pokazala je stručnost i herojstvo kada je uspješno obavljen porođaj žene na parkingu ispred Doma zdravlja.

Nastala frka

Prema riječima specijalizanta opće hirurgije Kantonalne bolnice Travnik i vanjskog saradnika Doma zdravlja Busovača u Hitnoj pomoći Mersada Mešana, sve se desilo u noći s nedjelje na ponedjeljak oko 03.30 sati.

– Ujutro oko pola četiri putnički automobil je stao ispred Doma zdravlja i na vrata je ušao muškarac koji je tražio ljekara. Tu je nastala frka da li se žena porađa ili ne i u toj frci smo izašli vani i vidjeli uplašenu ženu, negdje oko 18 godina, na stražnjem sjedalu, kojoj je već porod počeo. Vidio sam već glavu bebe. Nismo imali vremena da je vozimo dalje, tako da smo je na parkingu porodili – priča dr. Mešan.

Dodaje kako je u tom trenutku bila dobra ekipa koja je skupa s njim učestvovala u porodu.

– Sve smo nabrzinu pripremili – plahte, sav sterilan materijal za porod. Malo smo majki pripomogli, koja je super sarađivala, s obzirom na svoje godine. Beba je na ovaj svijet došla za nekih pola sata od početka poroda – govori dr. Mešan.

 

Prvi porod

Ističe kako beba odmah nije zaplakala, ali je, s obzirom na svoju praksu stečenu na Pedijatriji, aktivno stimulirao i izazvao plač.

– Odmah smo, prema svim zdravstvenim standardima, presjekli pupčanu vrpcu, utoplili majku i bebu i poslali ih sanitetskim vozilom u bolnicu. Tako da je sve dobro prošlo, s obzirom na situaciju i samo mjesto porođaja – kaže dr. Mešan, kojem je ovo bio prvi obavljeni porođaj.

 

Beba teška 2 kilograma

Kako priča dr. Mešan, zvao je bolnicu u Novoj Biloj, gdje su mu rekli da su beba i majka dobro.

– Vjerujte, ovo je jedan nezaboravan doživljaj. Važno je da je beba zdrava, kao i majka. Ono što znam jeste da je teška dva kilograma. Zaista jedan lijep osjećaj – ističe dr. Mešan.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …