Da se trud i ulaganje u kvalitet isplati pokazuje primjer mlade poduzetnice Hanife Nurikić Balta koja je za prvo hladno cijeđeno domaće ulje čurekota dobila organski certifikat.

Pred ovom poduzetnicom bio je dug put popločan strpljenjem, trudom i zalaganjem za kvalitet.

Stečeno znanje, na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – gdje je magistrirala 2015. godine, Hanifa je 2019. pretočila u DermaLab, firmu koja proizvodi hladno cijeđena ulja. Njihovo najpoznatije ulje je hladno cijeđeno organsko ulje čurekota od egipatskog sjemena.

Za proizvodnju ovog organskog čurekotovog ulja nabavili su sjeme iz Egipta, zemlje koja ima najpovoljnije klimatske uslove za uzgoj ove biljke. Zbog toga su morali proći jako mnogo kontrola, što je trajalo mjesecima. Nisu odustajali, nego su strpljivo prošli sve procedure i ispunili cilj da proizvedu domaći proizvod sa oznakom “Made in BiH”. Nakon toga otišli su korak dalje i dobili još jednu potvrdu za kvalitet ovog ulja.

“Iako smo bili sigurni u izuzetan kvalitet i jedinstvenost sirovine koju koristimo za proizvodnju ovog ulja, bez prolaska kontrole i zvanične potvrde certifikacionog tijela da je sve u skladu sa organskim standardom, nismo imali utemeljen argument da proizvodimo proizvod kakav nema niko u BiH. Tako da je značaj organskog certifikata za nas neosporiv. Daje dodatnu tržišnu vrijednost ovom proizvodu i vjerujem da će nam pružiti mnoštvo novih prilika za saradnju i unapređenje poslovanja”, kazala je tehnologinja i vlasnica DermaLab-a, Hanifa Nurikić Balta.

Iako je proces za dobijanje organskog certifikata složen i opsežan ova mlada poduzetnica nije odustajala i uspješno je prošla sve kontrole.

“Ako posmatram cjelokupan proces pripreme za certifikaciju, usklađivanje svih pojedinosti sa zahtjevima OK standarda, mogu reći da je proces zaista zahtjevan i složen. Ta želja je postojala i na samom početku pokretanja DermaLab proizvodnje, ali tada je to djelovalo neizvedivo. Međutim, jasan cilj, predan rad i istrajnost doveli su do željenog rezultata. Nakon toga ponos i zadovoljstvo postignutim je mnogo veće”, ističe Hanifa.

Da bi sačuvali organski certifikat ne smiju odstupati od pravila organske proizvodnje.

“Ukoliko se utvrde bilo kakva odstupanja u proizvodnji ili gotovom proizvodu od organskih principa, ovaj certifikat može biti povučen. Zato je jako važno ako posjedujete organski certifikat da proizvodnjom rukovode zaposlenici koji imaju razvijenu svijest o važnosti organske proizvodnje i sprečavanja kontaminacije. Srećom, DermaLab to ima, pa iskreno vjerujem da će nam održavanje certifikata i recertifikacija biti najmanji problem”, pojasnila je vlasnica DermaLab-a.

U DermaLab ponudi se nalaze različita hladnocijeđena ulja kao što je čurekot, badem, kokos, argan, tikva i susam.

Plan im je širiti svijest o benefitima ove vrste proizvoda, širiti asortiman, stabilizirati poziciju na domaćem tržištu, a potom iskoristiti mogućnosti izvoza.