fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
created by Polish

Ahmed Rezaković (1912.-1977.), nepravedno zaboravljeni fojnički vakif

Ahmed Rezaković (1912.-1977.), nepravedno zaboravljeni fojnički vakif

Piše: prof. Mensur-ef. Pašalić

Početkom prošlog stoljeća u Fojnici je živjela radina, imućna i islamu posvećena porodica Rezaković.

Posljednji njen član je bio Ahmed Rezaković koji je rođen 3. 04. 1912. godine.

Otac mu je bio hadži Asim, a majka Hasnija-hanuma, rođena Salihagić. Pored Ahmeda, imali su još sinove Arifa i Aliju.

Uvidom u A. Domovnicu uočavamo da je  Arif bio šuster, a Ahmed je evidentiran kao pomoćnik roditeljima.

A. Domovnica sa biografskim podacima

I zaista, njegova majka Hasnija-hanuma je kod njega preselila, uz njegovu i hanuminu pažnju, u poznoj devedeset i četvrtoj godini.

Inače, Ahmed Rezaković se oženio Senija-hanumom nakon čije smrti ženi Asifa-hanumu Trako iz Visokog s kojom živi do preseljenja na ahiret.

Rahmetli Ahmed je posjedovao kuću sa mutvakom, štalom i velikom, visokim zidovima, ograđenom okućnicom u centru Fojnice omeđenom ulicama Zijaha Dizdarevića, Tabhane, Husnije-ef. Numanagića i dvorišta Osnovne škole “Muhsin Rizvić” te više dunuma čaira-livada i pašnjaka koji su se prostirali na prostoru sadašnjeg Stadiona i Pilane.

Ulica Zije Dizdarevića

Pedesetih godina prošlog stoljeća komunističke vlasti općine Fojnica mu nacionaliziraju-oduzimaju čaire-livade i pašnjake radi izgradnje Pilane i fojničkih sportskih terena.

Obzirom da su ga ovim nehumanim činom ostavili bez egzistencije, uposlili su ga u  pilanu na mjesto kurira-vatrogasca .

Na Bolji svijet je preselio 23. 08. 1977. godine.

Kao čovjek koji je prakticirao islam ukopan je, pored svojih roditelja, ispred mihraba Srednje džamije u Fojnici.

Nišani Ahmeda Rezakovića

U posjedu smo pisma hafiza Muhamed-ef. Gače od 21.06. 1987.godine iz koga razaznajemo da je nakon smrti žene r. Ahmeda Rezakovića otvoreno njegovo pismo, u prisustvu r. h. Ramiz-ef. Pašića, vjersko-prosvjetnog referenta, i r. h. Hamdije Sedlarevića, predsjednika Odbora Islamske zajednice u Fojnici, u kome on vasijjetom kuću, pokućstvo i prostranu okućnicu (ranije opisanu) ostavlja u vakuf Islamske zajednice u Fojnici. Zanimljivo je da je pokućstvo ostavio za fojničku Medresu što govori o njegovoj želji za ponovnim opremanjem i radom ove najstarije škole u Fojnici.

Turko Mensur (1954.) nam kazuje da je tokom reizgradnje Čaršijske džamije (1984.-1988.) u Odboru Islamske zajednice Fojnica priređena licitacija za prodaju kuće i dijela okućnice r. Ahmeda Rezakovića. Licitaciju su vodili r. h. Ramiz-ef. Pašić, vjersko-prosvjetni referent i Nihad Memija, predsjednik Odbora Islamske zajednice Fojnica. Javnoj liciitaciji su pristupile tri osobe, a najbolju ponudu je dao Turko Mensur koji je i kupio predmetnu nekretninu.

Novac od prodaje ovog vakufa je usmjeren u reizgradnju fojničke Čaršijske džamije.

Ovom transformacijom vakufa r. Ahmed Rezaković je postao , kao i babica Fatima Numanagić, izuzetan vakif Čaršijske – Šaban Ahmed-ef.džamije.

Iz pijeteta  prema ovom nepravedno zaboravljenom vakifu potrebno je restaurirati njegove nišane, uvrstiti i njegove ime na ploču vakifa Čaršijske džamije te u predivnom prostoru nove Medrese upriličiti prezentaciju vakifa Ahmeda Rezakovića, u okviru stalne postavke o darežljivim Fojničanima.

Neka je rahmet plemenitoj duši rahmetli Ahmeda Rezakovića!

Fojnica, 28.08. 2022.                                                                 prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …