fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Bh. građani odustaju od grijanja na pelet i kupuju grijalice

Trenutačna cijena jedne tone peleta u Federaciji BiH iznosi od 600 do 640 KM, a metar drva oko 150 KM.

Zbog globalne situacije koju je uzrokovao rat u Ukrajini cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Europi. Kakva će biti situacija najesen i tokom zime, još je neizvjesno, piše Večernji list BiH.

Nije lako ni onima koji za grijanje umjesto plina ili struje koriste pelet, odnosno drvo jer su i njihove cijene skočile i možda dođe do novih poskupljenja. Nakon što je Vijeće ministara polovinom juna donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva, polovinom srpnja došlo je do snižavanja cijene peleta. Ipak, cijene su se vratile na prijašnju razinu.

Trenutačna cijena jedne tone peleta u Federaciji BiH iznosi od 600 do 640 KM, a metar drva oko 150 KM. To je preskupo za građane u BiH i mnogi odustaju od grijanja na pelet i drva te kupuju radijatore na struju. Dok traje zabrana, većina ovdašnjih proizvođača izvozno orijentirana svoje proizvode skladišti čekajući da se odblokira izvoz. Proizvođači peleta i ogrjevnog drva iz FBiH ističu kako im je zabrana izvoza prouzrokovala brojne probleme u plasmanu proizvoda te nanijela veliku ekonomsku štetu.

– Zabrana izvoza nije polučila željene učinke, nego je bila kontraproduktivna. Cijene sirovina i drugi troškovi su porasli, onemogućen nam je plasman i proizvodnja reducirana. Išlo se s logikom da će cijene pasti ako se zabrani izvoz, a do toga nije došlo – kazao je za Faktor Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta. Neki proizvođači tvrde da cijena peleta i ogrjevnog drva nije previsoka jer su poskupjele sirovine, gorivo, odnosno ukupni troškovi proizvodnje. U Federalnom ministarstvu trgovine kazali su nam da će uskoro održati sastanak s proizvođačima peleta i ogrjevnog drva da pokušaju riješiti problem jer sve zemlje u okruženju pobrinule su se da se ove vrste energenata prvo osiguraju građanima na domaćem tržištu, a na drugom mjestu je izvoz.

Podsjećanja radi, Vlada FBiH reagirala je čim je u BiH došlo do nestašica i rasta cijena peleta i ogrjevnog drva, uslijed povećane potražnje europskog tržišta za ovim proizvodima, što je prvenstveno rezultat rata u Ukrajini i traženja alternativa za ruski plin pred nadolazeću sezonu grijanja. Vlada FBiH u inicijativi upućenoj Vijeću ministara BiH tražila je zabranu izvoza do 31.prosinca 2022., ali je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drva i proizvoda od drva na 90 dana. Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drva, koje je donijelo Vijeće ministara, istječe 24. rujna, a proizvođači peleta i ogrjevnog drva smatraju da je odluka kontraproduktivna i da nije rezultirala smanjenjem cijena ovih energenata domaćem na tržištu.

Kako je Vladu FBiH krajem prošlog mjeseca izvijestio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, inspektori su kod većine kontroliranih subjekata nadzora utvrdili niz nepravilnosti i nedostataka, vezano za neposjedovanje odgovarajuće dokumentacije koja prati robu, kao i neažurnog vođenja trgovačkih knjiga.

– Uz ostale utvrđene nedostatke, iz izvješća Federalne uprave za inspekcijske poslove jasno je da su proizvođači i prodavci ogrjevnog materijala koristeći novonastalu situaciju općeg povećanja cijena roba i usluga nerealno visoko podigli cijene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktualnom trenutku globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva – istaknuto je u informaciji koju je podnio ministar Vujanović.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …