fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Nesvakidašnja priča iz BiH: Muškarac svaki dan hrani dvije medvjedice i vuka

Hranjenje dviju ženki mrkog medvjeda i jednog vuka u mini zoološkom vrtu u sklopu kampa iz Doboja na planini Ozren, svakodnevna je rutina predsjednika tog sportskog kolektiva Petra Tubića.

On je i predsjednik Udruženja građana “Staro naslijeđe”, koje se na toj planini bavi razvojem seoskog turizma.

“Ovo je krenulo kao baza paraglajding kluba, a poslije se razvilo kao nekakva turistička destinacija. Pošto smo većinom svi i ljubitelji životinja, počeli smo skupljati životinje. Tako je, igrom slučaja, kod nas stigla medvjedica Maša, kojoj je bila ubijena majka.

Ona je nađena u šumi. Malo zatim, stigla je i Ljubica, druga medvjedica, koja je također pronađena pored mrtve majke. Preuzeli smo brigu o njima, a vremenom su počele da stižu i druge životinje”, napominje Tubić.

Dodaje kako je jedna medvjedica stara četiri, a druga tri godine te da su socijalizovane i naviknute na ljude.

Jednostavno, druže se ovdje s nama. Igraju se i nema nikakvih bojazni. Naravno, ljudi su malo skeptični kada se kaže medvjed, da je to zvijer, ali kada se posveti pažnja i briga, odnosno kada se pravilno odgajaju, nema problema s njima.

Vuk ima 10 mjeseci i još uvijek je dosta mlad, ali je totalno socijalizovan. Puštamo ga da se igra s ostalim životinjama”, mačkama, psima… Čak se druži i s magarcem, koji mu je i najbolji prijatelj.

Dolazi, izgleda, do zamjene identiteta – vuk misli da je magarac, a magarac misli da je vuk pa se igraju i zazivaju pažnju posjetilaca. Nema nikakve bojazni, niti bilo kakve agresije. Nema ni bilo kakve naznake da bi se moglo desiti bilo šta nepredviđeno”, kaže Tubić.

Među životinjama koje su našle svoje novo utočište u kampu dobojskih paraglajdera, napominje, nalaze se i vuk, lama, magarac, lanad…

“Onda smo, uz pomoć Grada Doboja, nedaleko odavdje, uzeli i farmu jelena-lopatara”, otkriva Tubić piše RadioSarajevo.

Pročitajte i ovo

Oglasio se brat tragično stradale Amile Šehović

Amil Šehović, brat Amile Šehović, majke koja je preminula istog dana kad i njen sin …