fbpx
Subota , 20 Aprila 2024
created by Polish

Sjećanje na Fatimu Numanagić (1920.-1989.), poznatu fojničku babicu i vakifu

Sjećanje na Fatimu Numanagić (1920.-1989.), poznatu fojničku babicu i vakifu

Piše: prof. Mensur-ef. Pašalić

U fojničkom Domu zdravlja, u posljednjih stotinu godina, zahtjevni posao profesionalne babice obavljale su Lucija Dropuljić, Fatima Numanagić, Fahrija Numić, Lidija Purišević, Gordana Tutnjević, Zora Krajina-Mamić, Ružica Cvijanović i Envera Čohadžić.

One su svojim znanim, stručnim, plemenitim i predanim pristupom spram trudnica, porodilja i novorođenčadi zaslužile naše iznimno poštovanje i trajno pozitivno sjećanje.

Zato ćemo u ovom tekstu podsjetiti na babicu Fatimu Numanagić koja je u poslovima babice zamjenila pokojnu Luciju Dropuljić (“Stara babica”), a koja je svojedobno asistirala dr. Isaku Samokovliji.

Dakle, rahmetli Fatima Numanagić je rođena 19.06. 1920. godine u Fojnici. Njeni roditelji, Ibrahim i Safija, imali su još tri mlađe kćerke Zubejdu, Eminu i Halimu koje su, nažalost, još kao djevojčice umrle. Fatima se brinula o njima kao i o roditeljima u njihovim poznim godinama.

Nakon završene škole za akušere, Fatima Numanagić je čitav radni vijek provela kao odgovorna, pouzdana i prepoznatljiva babica u fojničkom Domu zdravlja.

Možemo slobodno napisati, shodno oficijelnom podatku da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u fojničkom Domu zdravlja uspješno porođeno 659 žena, da je Fatima Numanagić tokom svoje karijere porodila hiljade žena čime je ostala u njihovom trajnom sjećanju.

Fatima je porođaje obavljala i po kućama, što je bila česta praksa pedesetih godina prošlog stoljeća. I danas nam tadašnje porodilje kazuju da je Fatima, uz svoje znanje i stručnost, porode obavljala pod abdestom i učeći Ajetu-l-kursiju.

Također, i tokom penzije je bila nadohvat ruke mladim porodiljama kojima je olakšavala postporođajni period tradicionalno kupajući bebe četrdeset dana. Njeno znanje, iskustvo, lijepa riječ i sugestije su jako mnogo značile porodiljama i njihovim porodicama.

Takav angažman je utjecao na njen društvrni i ekonomski status tako da je Fatima Numanagić prva Bošnjakinja u Fojnici koja je kupila, posjedovala i vozila nova auta Fiat 750 i Zastavu 101.

Inače, Fatima Numanagić je kao čestita muslimanka upisana u plejadu fojničkih darežljivih vakifa.

Ona je svoju porodičnu kuću u ulici Muhameda Sudžuke uvakufila kao trajno dobro za potrebe Islamske zajednice Fojnica.

R .h. Ramiz-ef. Pašić je kao tadašnji vjersko-prosvjetni referent pri Odboru Islamske zajednice Fojnica i nositelj poslova reizgradnje Čaršijske džamije (1984.-1988. g.), uz r. Ibrahima Huseinbašića, predsjednika Odbora za izgradnju, dogovorio prodaju uvakufljene kuće r.h. Numi Bašiću, a dobivena novčana sredstva su uložena u reizgradnju navedene džamije.

Time je Fatima Numanagić postala izuzetan vakif Čaršijske džamije.

Fatima Numanagić je preselila na Bolji svijet 4. 11. 1989. godine i ukopana je u Porčinom haremu.

Zbog neophodnog pijeteta spram r. Fatime Numanagić, njenog profesinalnog postignuća i ljubavi spram islama i Islamske zajednice neophodno je adekvatno održavati njen mezar i nišane, uraditi posebnu ploču vakifa Čaršijske džamije i sa njenim imenom te u predivnoj zgradi Medrese upriličiti stalnu postavku o fojničkim vakifima!

Neka je rahmet plemenitoj duši rahmetli Fatime Numanagić!

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …