fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Zatvorenicima mesa u Federaciji za skoro 5 miliona KM: Nije poznato zašto se ovolika cifra izdvaja za nabavku mesa?

I dok zatvorenici koji su prebačeni u državni zatvor u Vojkovićima sanjaju o Zenici i žale se kako im u obrocima nedostaje mesa, u zatvorima na nivou Federacije raspisan je tender za nabavku mesa, koji je težak skoro pet miliona KM, a u cijenu nije uračunat PDV.

Najniža cijena

Naime, Ministarstvo pravde Federacije BiH raspisalo je tender za nabavku mesa za 36 mjeseci za potrebe kaznenopopravnih zavoda (KPZ) u FBiH, a, kako je navedeno u pozivu, ponude je potrebno dostaviti do 15. septembra ove godine. Kriterij za dodjelu pojedinačnog ugovora u sklopu okvirnog sporazuma bit će najniža cijena, a izbor najpovoljnijeg ponuđača vršit će se na bazi iskazane najniže cijene.

Istaknuto je da u zajedničkoj nabavci učestvuju KPZ-ovi u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Bihaću, Orašju i Busovači.

Uvijek prednjačili

Za nabavku janjetine i teletine izdvajaju se 2,3 miliona KM, a za piletinu 1,4 miliona KM. Nabavka konzervirane hrane vrijedna je 843.200 KM, dok se za ribu izdvaja 331.997 KM.

Nije poznato zašto se ovolika cifra izdvaja za nabavku mesa, jesu li razlozi za to poskupljenja i inflacija, ali je poznato da su kaznenopopravni zavodi uvijek prednjačili u nabavci hrane, mesa, ali i cigareta.

Osim toga, javnost često negoduje zbog činjenice da državu svaki zatvorenik dnevno košta minimalno 80 KM.

Ukupni kapaciteti

Ukupan smještajni kapacitet u kaznenopopravnim zavodima je predviđen za 2.260 osuđenih i pritvorenih osoba.

Prema podacima iz februara ove godine, ukupan broj osuđenih i pritvorenih osoba koje se nalaze u zavodima u FBiH je 1.424. piše Avaz.

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …