fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023

U BiH stiže novi toplotni val, najtoplije za vikend: Pržit ćemo se na 42 stepena!

Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, temperature će ove sedmice biti u porastu.

  • Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi. Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda – ističu iz FHMZ-a.

Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od 15 do 22 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 26. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena.

  • Visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva. Također, visoke temperature, suh zrak i mala vlažnost pogodavat će nastanku požara. Preporuka za javnost je da se redovno prate obavještenja i upozorenja (Meteoalarm) Federalnog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih institucija i da se pridržava datih uputa – ističu iz FHMZ-a.

Pročitajte i ovo

Ruševine i leševi: Zara izazvala bijes javnosti zbog fotografija nove kolekcije

Španski brend Zara objavio je fotografije svoje najnovije kolekcije koje su izazvale bijes javnosti na …