fbpx
Subota , 13 Aprila 2024

20-godišnji Ermin novi hafiz iz Njemačke: Dnevno polagao i po osam džuzeva

Danas je u Sarajevu pred Rijastovom Komisijom za polaganje hifza Ermin Djedović proučio napamet zadnje sure u Kur'anu i uspješno položio hifz.

Kvalitet njegovog hifza ogleda se i u činjenici da je počeo sa standardnim učenjem po dva džuza na dan, a kasnije je Komisija uvidjela da može učiti osam džuzeva dnevno.

– Kada su me iz Komisije pitali je li moj kandidat spreman za polaganje hifza i koliko može dnevno učiti kazao sam im da ako imaju vremena mogu sjesti s njim ujutro poslije sabaha i do jacije proučit će im cijeli Kur'an. S oduševljenjem mogu kazati da sam Ermina prije polaganja ispita preslušao Kur'an i ispravio ga samo na četiri mjesta – kazao je hafiz Sabahudin ef. Skejić koji je bio muhaffiz Ermina, sina Nermina i Muhibe, rođenog 12. aprila 2002. godine u Njemačkoj.

Ermin živi s porodicom u Njemačkoj i učenik je Nedžada ef. Bećića, imama u džematu Castrop Rauxel u Njemačkoj.

– Kao imam sretan sam što sam učestvovao dijelom u njegovom putu hifza. Bit će mi drago što ćemo kao džemat organizirati hafisku dovu u našem džematu 11. septembra ove godine kada inače pravimo godišnji mevlud džemata. Nadamo se prisustvu medija i predstavnika Islamske zajednice, jer ove događaje treba popularizirati, a time pokazujemo da je hifz moguć svugdje, a Ermin je najbolji dokaz za to – kazao je efendija Bećić.

Prema riječima Ermina hifz je učio oko četiri godine. Naučio je suru Jasin pa Furkan, a onda je jednostavno želio da nauči još više Kur'ana. Iz te ljubavi prema Božijoj riječi došao je i do zadnje sure.

– Imao sam osjećaj da mi se nalazi Božija Riječ u srcu i mogu samo zahvaliti Allahu na pomoći. Jednostavno želio sam dalje i više i tako sam naučio cijeli Kur'an – kazao je mlado Ermin.

IMG_20220711_125056.jpg - Novi hafiz iz Njemačke: Dnevno polagao i po osam džuzeva

Njegov otac je znao za ljubav prema Kur'anu i vjerovao je da bi jednog dana mogao postati hafiz.

– Znao sam da uči Kur'an, ali sam se iznenadio kada sam saznao da je već naučio pola Kur'ana – kazao je Nermin koji se raduje što će hifz biti krunisan i hafiskom dovom u njihovom džematu u Njemačkoj. Inače, ovo će biti prva hafiska dova kandidatu u Njemačkoj.

U Komisiji za polaganje hifza proteklih dana bili su hafizi: Ismet Spahić, Mensud Đulović, Omer Zulić i Elmir Mašić.

(Preporod.info)

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio BEGANOVIĆ (OMER) ELVIS iz Kiseljaka u 39. godini života

Na Bolji svijet je preselio BEGANOVIĆ (OMER) ELVIS iz Kiseljaka u 39. godini života. Preselio …