fbpx
Petak , 29 Marta 2024
created by Polish

Mlada Fojničanka Esma Buharalija diplomirala na Fakultetu za međunarodne odnose i diplomatiju

Nakon što smo jučer predstavili Fojničanku Amilu Buljinu, danas nastavljamo s prezentacijom još jedne mlade i uspješne Fojničanke, a to je Esma Buharalija.

Esma je postala diplomac političkih nauka i to na odsjeku međunarodnih odnosa i diplomatije.

Esma Buharalija je rođena u Travniku 19.6. 2000. godine kao prvo dijete roditelja Elmina i Azre.

Ima mlađu sestru Aminu koja kao što Esma kaže “život čini zanimljivim posljednjih 13 godina”.

Završila je Osnovnu školu “Muhsin Rizvić” u Fojnici kao odličan đak, a nakon toga je upisala Karađoz-begovu medresu u Mostaru. Medresu je završila 2019. godine isto kao odličan đak.

“Bilo je neobično otići iz Fojnice i zživjeti u nekom drugom mjestu, naviknuti se na novo okruženje i okolnosti, ali sve krize bih lakše prebrodi sa saznanjem da ću se jednog dana vratiti u Fojnicu sa novim znanjem. U jednom kur’anskom ajetu, Allah kaže da neće izmijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne izmijeni. Vođena ovim ajetom oduvijek sam željela da pomognem svom narodu i svojoj državi te da budem od koristi zajednici u kojoj živim” – kaže Esma i dodaje:

”Upravo ovo i jeste razlog zbog kojeg sam upisala međunarodne odnose na političkim naukama Univerziteta u Sarajevu. Fakultet sam završila uživajući u svakom naučenom i pročitanom slovu i zaista sam se pronašla u ovom zanimanju” – govori Esma.

U budućnosti Esma želi da nastavi sa školovanjem kako bi mogla da bude perspektivna i mlada osoba koja mijenja stanje naše zajednice na bolje.

”Sve ovo, naravno, ne bi moglo biti bez podrške ljudi oko mene, prije svega moje porodice i prijatelja” – zaključuje Esma.

Esmi i njenoj porodici čestitamo na ovom uspjehu i da u budućnosti dočekaju još mnogo lijepih trenutaka u zdravlju, sreći i veselju!

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …