fbpx
Petak , 19 Jula 2024

Inspektori na pumpama: Samo za ovaj mjesec uručit će 227.800 KM kazni zbog cijena

Vidljivi svakodnevni rast cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini izazvao je ogorčenje građana, ali i sumnje da prometnici naftom koriste priliku za ekstra zaradu.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je da rast cijena ima objektivne razloge, ali da ima i subjektivnih zbog kojih bi inspekcije trebale jače djelovati. U prilog toj tvrdnji naveo je da postoji velika razlika, od 50 do 60 feninga, u cijeni jednog naftnog derivata, u zavisnosti od pumpe do pumpe, a maksimalna marža svima je 25 feninga.

Tako se, prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, cijena benzina jučer kretala od 3,06 do 3,61 KM po litri, a dizela od 3,36 KM do 3,81 KM po litri.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su nam odgovorili da li trenutno kontroliraju poštivanje ograničenja marži na benzinskim pumpama.

Istakli su da se od 14. marta provodi pojačan inspekcijski nadzor ne samo goriva nego svih oblasti za koje su nadležni, i tako će biti do kraja jula.

Kada je u pitanju cijena naftnih derivata, tokom marta je utvrđeno čak 50 posto nepravilnosti, tokom aprila oko 24 posto, a maja opet oko 43 posto, što govori o “trendovima umjerenog rasta i konstante u utvrđenim nepravilnostima od kraja januara odnosno februara mjeseca do danas”.

U maju su inpektori izvršili 23 nadzora i utvrdili deset nepravilnosti za koje su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 12.500 KM. Nakon 20 kontrolnih pregleda na benzinskim stanicama u maju je evidentirano da nije došlo do povećanja cijena.

Kada je u pitanju ovaj mjesec, odnosno period od 1. do 22. juna, izvršena su 184 inspekcijska nadzora.

– Zbog ustanovljenih nepravilnosti je planirano izdavanje 134 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 227.800 KM – naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju da se u ovom mjesecu, osim cijena, kontrolira količina istakanja goriva u vozila.

– Nadalje, kod dva uvoznika je ustanovljeno da je došlo do enormnog povećanja cijena, za oko 30 feninga i više po litru, u odnosu na druge uvoznike i manje benzinske stanice gdje su kod većine evidentirane stabilne cijene – naglasili su u inspekciji.

Pročitajte i ovo

VAŽNA OBAVIJEST: U šumu sa motornim vozilima samo uz ODOBRENJE

Poštovani, Ovim putem koristimo mogućnost da Vas obavijestimo da se sva zainteresovana fizička lica (kada …