fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024

S groblja u BiH uklonjena tabla na kojoj je pisalo “Mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova”

Na groblju u Gradačcu bila je postavljena tabla natpisa “Mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova”. Pored toga na tabli je napisano da je “zabranjeno obavljanje bilo kakvih vjerskih obreda”, te da je “zabranjeno postavljanje bilo kakvih obilježja”.

Međutim, jutros je za portal “Avaza” Ismet Mehić, član Džematskog odbora Husejnije džamije, kazao da je tabla uklonjena.

Mješoviti brakovi

– Na vakufskim parcelama ne može se vršiti ukop ateista. Na vakufskim parcelama, ovdje na ovoj parceli je ukopano 4.000 muslimana, a mi da bismo izašli ususret ljudima iz mješovitih brakova, na njihovo insistiranje, koji su odlučili da se izdvoje, donesena je odluka da se dunum i po zemlje u centru tog vakufa izdvoji – kaže Mehić.

Dodao je da se ne može napisati “groblje za ateiste” te da su našli soluciju da napišu da se tu kopaju ljudi iz mješovitih brakova. Ali zbog čega uopće postavljati bilo kakve table, zbog čega izdvbajati nekoga ko je iz mješovitog braka?!

– Tamo ima i Muhamed i Dragica i Zora i Pero, Haso, Huso i sve to. Tamo nema nikakvih vjerskih obilježja, tabli. Ima tabla koja je sinoć skinuta. Dok izvršni odbor ne donese drugu odluku, ja sam upoznao odbor da se radi o tome da su četvorica momaka, od ukupno 40 porodica koje su tu sahranjene, da njih četvorica nisu zadovoljni što piše “mjesto za ukop građana mješovitih brakova” i u drugom dijelu piše strogo “zabranjeno obavljanje bilo kakvih vjerskih obreda” ili kakvih “znakova nad grobom” – kaže Mehić.

 

Vakuf dat na održavanje

On naglašava da je član Džematskog odbora Husejnije džamije, i da je njima taj vakuf dat na održavanje.

– Ja sam izvršioc zadatka koji donosi izvršni odbor Medžlisa, a nisam član – rekao je Ismet Mehić.

 

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …