fbpx
Subota , 13 Avgusta 2022

Forto u odbrani Melank: “Mi u Našoj stranci volimo sve što vole građani…”

Predsjednik Naše stranke Edin Forto ponovo je reagovao povodom žestokih reakcija i napada na zastupnicu u Parlamentu FBiH Miomirku Melank kazavši da se sada sve može očekivati od političkih protivnika.

“Optužiti ženu srpske nacionalnosti, našu sugrađanku, federalnu zastupnicu ispred Naše stranke, da ne voli ezan, prikazujući tuđi citat kao njen, je nešto što u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće. Ali mi to sada već i očekujemo od političkih protivnika. Očekujemo, jer smo već optuživani da smo dezerteri, ubačeni iz Srbije, razbijači jedinstva, UZPovci, čak i četnici”, naveo je Forto.
Kaže da su to niske i bolne optužbe poštenim ljudima koji vole ovu zemlju, ali ti koji ih olako plasiraju to znaju i zato to čine.

“Ove godine je krenulo malo ranije. Valjda zbog toga što smo malo jači i malo smo veća prijetnja kriminalnoj hobotnici, kojoj polako ali sigurno stajemo u kraj”, smatra kantonalni premijer.

Forto očekuje da će Naša stranka krajem ove godine povesti BiH u novu, evropsku eru, toliko često obećavanu, a nikad isporučenu.

“Ako u politici postoji grupa ljudi koja može od BiH napraviti evropsku zemlju kakvu svi zaslužujemo, onda je to Naša stranka. Dokazali smo svoj patriotizam 100 puta, ne jer ga nekome želimo dokazivati nego jer kao i svi koji nas podržavaju živimo za našu zemlju i borimo se da bude bolja. Dokazali smo svoju raznolikost, dokazali smo da smo kuća za sve. Volimo ezan, zvona, rokenrol – sve što vole građanke i građani BiH. Mi jesmo BiH. I nikakvi udarci ispod pojasa, uvrede i prljave kampanje to ne mogu promijeniti”, poručio je.

Podsjetimo, u emailu koji je naslovljen sa “Ezan”, a koji je poslala Miomirka Melank udruženju ULUPBiH, stoji da ezan uznemirava sve one koji nisu vjernici.

Nakon što su ljudi, misleći da su u pitanju njene riječi, na društvenim mrežama organizovali svojevrsni linč, ona je prokomentarisala mail i kazala kako nije riječ o njenom stavu, nego umjetničkom performansu.

“Pomenuti stav nije moj. To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”, napisala je Melank.

Objasnila je kako je sporni stav o ezanu dospio u javnost nakon što je očigledno neko od članova Udruženja LUPUS proširio mail dalje i predstavio ga kao stav Melank.

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Novom naselju u Fojnici

Večeras oko 19:45h došlo je do saobraćajne nesreće u ulici Bosanska u Novom naselju. U …