fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Ko nelegalno sječe stabla i uništava šumu? (VIDEO)

Zabrinuti građani su dostavili fotografije i snimke uništavanja šumskog fonda na planini Igman u prašumi Ravna vala. Tim povodom kontaktirali smo nekoliko nadležnih institucija koji nisu imali detaljne informacije o tome šta se događa.

Prema ustupljenim snimcima uništene su velike količine šume, te je napravljen put za izvlačenje stabala.

Dekan šumarskog fakulteta Ahmet Lojo je za Klix.ba rekao da ukoliko se radi o siječi na području prašume Ravna Vala – to bi bila prava katastrofa.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo su rekli da će odgovor u vezi nelegalne sječe šume na ovom lokalitetu dostaviti u toku dana.

Direktor Javne ustanove “Zaštićena javna područja” Asad Jelešković kaže da i pored nekih naznaka područje ove prašume još uvijek nije proglašeno zaštićenim te nije u nadležnosti ove ustanove, dok direktor preduzeća Sarajevo-šume nije mogao komentarisati jer se nalazi na putu.

Ravna Vala je smještena na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica. Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara. Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom.

U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo

Fojničaninu uspješno transplantiran bubreg na KCUS-u

Nakon više od 150 dana jučer je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena …