fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Adis Ahmetović: Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu

Član njemačkog SPD-a i Bundestaga Adis Ahmetović mjesecima upozorava da etnonacionalističke snage pokušavaju destabilizirati BiH. U razgovoru za Klix.ba, Ahmetović je govorio na temu rezolucije Bundestaga o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Prije nekoliko dana, u javnosti se pojavila informacija da vladajuće stranke u Njemačkoj okupljene oko Socijaldemokratske partije (SPD) pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a koja je sačinjena zbog separatističkih aktivnosti i insistiranja na “načelu legitimnog predstavljanja” bh. političara Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).

Govoreći o svom stavu kada je riječ o rezoluciji, Ahmetović ističe dobru saradnju stranaka koje u Bundestagu čine Odbor za vanjske poslove.

“SPD stoji uz BiH i predan je stabilnosti i miru u regiji. Zbog toga intenzivno radimo sedmicama sa parlamentarnim grupama na razvoju prijedloga koje će ovo morati usvojiti što je prije moguće. Zahvalan sam svojoj stranci na ulozi koju ja, kao član Odbora za vanjske poslove i glavni izvjestitelj parlamentarne grupe SPD-a za Zapadni Balkan, imam u pisanju prijedloga. Posebno sam zahvalan svojim kolegama Dietmar Nietanu (SPD), Thomas Hackeru (FDP) i Borisu Mijatoviću iz stranke Zelenih, za dobru saradnju u Odboru za vanjske poslove”, kazao je Ahmetović

Zastupnik u Bundestagu naveo je da je cilj njemačkog kancelara Olafa Scholza da BiH postane članica EU kao i da se pokrenu postupci za brzi prijem u članstvo država Balkana.

“Pozicija federalne Vlade i Bundestaga u odnosu prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH nikad nije bila jasnija. Kancelar Scholz želi pokrenuti ubrzan prijem u članstvo EU i integrirati šest balkanskih zemalja. On je bezrezervno opredijeljen za teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, istakao je Ahmetović.

Ranije je zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović (SPD) naveo kako Ahmetović u Bundestagu ima malo drugačiju ulogu od one specijalnog izaslanika budući da takva uloga ne postoji. Ahmetovića smo pitali postoji li neslaganje između njega i Juratovića o detaljima rezolucije.

“Uz tako važan prijedlog, važno je i da postoji konstruktivan dijalog. Ovo se dogodilo unutar SPD-ove parlamentarne grupe kao i sa strankom Zelenih i parlamentarnom grupom stranke FPD. Zahvalan sam što smo na kraju uspjeli producirati prijedlog koji se može usvojiti jednoglasno i koncenzusom”, komentirao je Ahmetović.

dokumentu rezolucije, do kojega je došao portal Istraga.ba, navedeno je da “načelo legitimnog predstavljanja” treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

“Pozicija njemačke vlade je nedvosmislena. Mi stojimo na strani demokratskih sistema koji se temelje na građanstvu. Samo prevazilaženjem etničkih podjela u državi, će ona moći postići politički, društveni i ekonomski uspjeh”, istakao je Ahmetović.

Budući da su opći izbori u BiH raspisani, ali novac za njihovu provedbu još uvijek nije obezbijeđen, Ahmetović podržava stavove visokog predstavnika u našoj državi da je finansiranje izbora zakonska obaveza, te da je Vijeće ministara dužno odobriti novac za njihovo održavanje.

“Podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmita i dijelimo njegove stavove. Izbori u jesen 2022. godine u BIH će biti održani. Poduzet će se sve potrebne mjere. Mi kao SPD i ja kao glavni izvjestitelj njegove parlamentarne grupe za Zapadni Balkan također smo to veoma jasno istakli prošle srijede kada je Schmit bio gost Odbora za vanjske poslove”, kazao je Ahmetović.

Istakao je da njemačka vlada stoji uz BiH i njen narod, kao i da je potrebno uvesti sankcije onima koji rade na njenoj dezintegraciji.

“Najsnažnije osuđujemo pokušaje secesionizma. Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu”, zaključio je.

Klix.ba

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …