fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Ljepote naše domovine: Idiličan kraj u kojem galopira 800 divljih konja!

U podnožju planine Cincar, u kršu Kruga potomci pitomih konja čine prizor koji je nemoguće zaboraviti…

Nedaleko od Livna smjestio se raj za ljubitelje divljih konja. U podnožju planine Cincar, u kršu Kruga stotine divljih konja slobodno istražuje visoravan u Bosni i Hercegovini – i to na nešto više od 1100 metara, u prekrasnom kraju načičkanom vrtačama, ponorima i špiljama, kao i nepreglednim pašnjacima.

U početku ih je tek tridesetak galopiralo idiličnom visoravni, ali procjenjuje da bi ih danas moglo biti oko 800. Iako su predivni, konji nerijetko izazivaju i probleme jer tokom zime, u potrazi za solju, dolaze na cestu između Livna i Kupresa, gdje izazivaju automobilske nesreće. Divlji konji na Kruzima su turistička atrakcija, ali prema mišljenju većine našeg stanovništva, nedovoljno iskorištena.

Zasigurno bi brojni posjetitelji Bosne i Hercegovine voljeli uživati u prizorima kakvi se mogu vidjeti U Mongoliji ili na Islandu, a konjima bi dobro došla pojilišta i hranilišta, posebno za vrijeme surovih zima. Šta će se biti s divljim konjima tek će se vidjeti, ali zasigurno će još dugo odolijevati vjetru, kiši, oštrim zimama, krivolovcima i grabežljivcima.

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …