fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Ne znaju ministri koliko košta litar goriva: Akcize neće biti ukinute, a PDV smanjen

Dom naroda BiH nastavlja opstrukcije, danas se neće baviti pitanjima važnim za građane. Kako nije održao sjednicu Komisije za finansije i budžet, jer nisu došla tri člana, razmatranje smanjenja stope PDV-a i ukidanje akciza ostaju na čekanju.

Ipak, ukidanje akciza ponovo će biti pred delegatima, kao i reformski zakoni koji predstavljaju uvjet da BiH dobije kandidatski status (o javnim nabavkama, sukobu interesa i VSTV-u).

Zlatko Miletić, delegat Kluba Hrvata, kaže da je i dalje optimista da će se pomenuti zakoni naći na dnevnom redu, jer ne znači da neće proći Komisiju prije same sjednice.

  • Vladajućoj garnituri nije u interesu ulazak BiH u EU, jer ako nije bila sposobna za tri godine da donese tri zakona, iluzorno je pričati o bilo čemu. Ni za akcize i PDV, ne vjerujem i nisam optimista da će biti doneseni, jer će očigledno novac koji su prikupili od Nove godine do danas, a razlika u novcu je po nekim mojim informacijama u odnosu na 2021. oko 800 miliona više para, isti će zloupotrijebiti u političke izborne svrhe i dijeliti ga odokativno, kako se kome svidi, na način da obezbijede glasove za predsjedničke izbore, kaže Miletić.

Vladajuća garnitura ne zna koje su cijene ulja, mesa i njih to uopšte ne interesuje, otuđena je od građana i to je zabrinjavajuće, kaže Miletić.

Dodaje da građani u BiH moraju shvatiti da se vlast, odnosno njih desetak u Domu, pa i pojedine osobe u Vijeću ministara BiH deset godina, “voze u službenom automobilu, nemaju pojma koliko košta litar goriva, ne idu po samoposlugama i pijacama”.

  • Ako se našim građanima sviđa kako to rade imaju priliku u desetom mjesecu ponovo glasati, pa nek’ ih opet izaberu ili da izaberu neke nove ljude koji će promijeniti politike u ovoj zemlji, ističe Miletić.

Marina Pendeš, delegatkinja istog kluba iz HDZ-a BiH, kaže nam da je “HDZ uvijek vodio računa i kad je bila u Parlamentu priprema o akcizama i diferenciranoj stopi PDV-a”.

ČISTI POPULIZAM

  • Imali smo zvanični izvještaj Uprave za neizravno oporezivanje, stav ministra finansija, u kojem smo istaknuli da je jako ozbiljno pitanje i da sa uvođenjem diferencirane stope, kad govorim o akcizama, nećemo pomoći našim građanima. Međutim, bez obzira na to dali smo potporu izmjenama zakona, ne zato što smatramo da je to dobro, kaže Pendeš i dodaje da je u pitanju čisti populizam pojedinaca i grupa.
  • Kad sam to rekla članovima SDS-a, njihova nekadašnja ministrica finansija i ekonomska analitičarka gospođa Cenić je izjavila da je to smiješno i da samo logično razmišljam, kazala je Pendeš.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), koji je predložio SDS, međutim, potrebna je i potvrda Doma naroda kako bi izmjene bile usvojene, piše Oslobodjenje.ba.

Prijedlogom bi PDV na osnovne životne namirnice, poput lijekova, brašna, hljeba, mlijeka i ulja, bio pet posto, a na luksuzne kao što su alkohol, cigarete, odjeća, nakit, luksuzni automobili, umjetnička djela ili oružje, povećan na 22 posto.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …