fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Naše matematičarke osvajaju svijet: One su ponos BiH

Emira Ibrahimović, učenica trećeg razreda Druge gimnazije, okitila se zlatom na Evropskoj matematičkoj olimpijadi, a bronzane medalje osvojile su Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić

Naša djeca su naše najveće bogatstvo. Na svaki način pokušavaju iskoristiti prilike koje im se pruže i prikazati BiH u najljepšem svjetlu. Tako je bilo i na Evropskoj matematičkoj olimpijadi na kojoj su BiH predstavljali članovi Udruženja matematičara KS-a Emira Ibrahimović, koja je osvojila zlatnu medalju, te bronzane Naida Gavranović, Ilma Čeljo i Imana Alibašić. Lideri ekipe Admir Beširević i Adisa Bolić su prezadovoljni rezultatom koji je BiH plasirao na visoko 10. mjesto u konkurenciji 31 evropske države.

OČEKIVANJA

Adisa Bolić, studentica pete godine na Prirodno-matematičkom fakultetu, bivša je​ takmičarka iz matematike, a danas sa kolegama učestvuje u pripremama nadarenih učenika iz matematike u sklopu Udruženja matematičara KS-a.

– Učenice se za takmičenja pripremaju tokom čitave godine, kako kroz nastavu u Školi matematike koju UMKS organizuje tako i samostalno i u svojim školama. Ne možemo reći da nismo očekivali ovaj rezultat, jer uvijek postoji neizvjesnost oko toga kakvi će zadaci doći na takmičenju i kako će se učenice snaći, ali one su to odlično uradile i ponosni smo na njih, rekla nam je Bolić naglasivši da su naše takmičarke ove godine ostvarile najbolji rezultat od svih zemalja iz regije.

Adisa je predavač u Udruženju već pet godina i naglašava da kod nas matematička takmičenja počinju tek od sedmog razreda, dok recimo u Srbiji kreću već od trećeg razreda.

– Bilo bi bolje kada bi takmičenja počela barem jednu godinu ranije, zaključila je Bolić.

Olimpijke je pripremao i Admir Beširević, asistent na Odsjeku za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta. Bivši je olimpijac iz matematike, a već desetak godina radi sa nadarenim učenicima širom BiH.

– Svake godine oko 150 učenika iz BiH pohađa naše aktivnosti. Nažalost, kod nas takmičenja kreću dosta kasno. To bi se trebalo promijeniti kako bismo dobijali učenike sa boljim predznanjem, rekao je Beširević.

Udruženje matematičara KS-a radi sa učenicima širom BiH, te su u ovih šest godina rada osvojili više od 50 medalja na međunarodnim takmičenjima.

Ilma Čeljo, učenica drugog razreda Druge gimnazije, osvojila je​ bronzanu medalju. Evropska matematička olimpijada za djevojke je drugo međunarodno takmičenje na kojem je učestvovala.

Prije dvije godine sam učestvovala na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi gdje sam također osvojila bronzanu medalju. Evropska matematička olimpijada je prvo međunarodno takmičenje kojem sam prisustvovala uživo, što je bilo posebno zanimljivo, kaže Čeljo i dodaje da pripreme nisu bile naporne.

Kroz sedmični rad u školi matematike koju organizuje PMF i kroz klub matematike, koji organizuju učenici Druge gimnazije u saradnji sa profesorima matematike, ova vrijedna djevojka se kontinuirano priprema za brojna lokalna i međunarodna takmičenja.

Emira Ibrahimović, učenica trećeg razreda Druge gimnazije, okitila se zlatnom medaljom. Naglašava da su se njeni roditelji trudili da od malih nogu ona i njena braća i sestre imaju osnovni nivo matematičke pismenosti.

VJEŽBE I PREDAVANJA

– Pored matematike, oduvijek se bavim i programiranjem, u jednakoj količini takmičarskim kao i nekim drugim. Učestvovala sam dvije godine na Internacionalnoj informatičkoj olimpijadi, te sam prošle godine na Evropskoj ženskoj informatičkoj olimpijadi osvojila srebrenu medalju. Prošle godine sam također učestvovala na Evropskoj ženskoj olimpijadi iz matematike i na Srednjoevropskoj matematičkoj olimpijadi. Tada sam na oba takmičenja osvojila srebrene medalje, kaže Ibrahimović koja sedmično provodi oko 12 sati vježbajući, što uključuje i prisustvovanje predavanjima Škole matematike i Kluba matematike u Drugoj gimnaziji.

Napominje da je ove godine očekivala ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata – srebrene medalje.

– Zlato je bila nada kojoj sam težila, ali za koju nisam bila sigurna da je dostižna. Kada sam nakon drugog dana takmičenja saznala konačne bodove i da oni nose zlato, bila sam presretna jer se trud isplatio, kazala je Ibrahimović.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …