Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Sadžid efendija Ramić iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Efendija Ramić kaže da iščekuju još uputstava iz Saudijske Arabije, te da još nisu ni počele prijave vjernika.

– Čekamo da nam se odrede kvote, odnosno broj onih koji mogu otputovati na hadž ove godine iz Bosne i Hercegovine. Cijena je posljednje u nizu što ćemo imati, kada dobijemo sve potrebne informacije, potpišemo ugovore i nakon što se naprave potrebne kalkulacije – kaže efendija Ramić.

Na pitanje da li s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju možemo očekivati i poskupljenje hadža, Ramić odgovara:

– Mi se samo možemo nadati da neće doći do drastičnog poskupljenja, s tim da treba imati na umu da je Saudijska Arabija prije dvije godine svoj PDV podigli sa pet na 15 posto. Tako da u tom kontekstu je za očekivati porast cijene, ali u kojoj mjeri, ne možemo u ovom momentu prejudicirati – navodi Ramić.

Posljednji put kada su hadžije iz BiH putovale u Mekku i Medinu kako bi obavili hadž, trebali su izdvojiti 8.150 KM.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su dužni ispuniti svi punoljetni muslimani, a koji su u mogućnosti da to sebi priušte.

Zbog pandemije, broj hodočasnika je prošle godine bio ograničen na nekoliko hiljada, a godinu ranije hadž je obavilo samo 1.000 osoba. Ranije je, u doba prije pandemije, hadž obavljalo više od dva miliona ljudi iz cijelog svijeta.