fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Dramatični prizori iz švedskih gradova, razlog je spaljivanje Kur'ana

Desničarska stranka iz Danske “Stram kurs” (Tvrda linija) već treći dan u Švedskoj organizuje spaljivanje Kur'ana, što je izazvalo oštre kontraproteste u mjestima gdje je spaljivanje već obavljeno ili najavljeno.

Policijski automobili i privatna vozila su od četvrtka bili zapaljeni u LinköpinguNorrköpinguOrebru i stokholmskom predgrađu Rinkebi. Tokom tih skupova povrijeđeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

Za danas je spaljivanje Kur'ana bilo zakazano u Landskroni, ali je policija zbog sigurnosnih razloga skup premjestila u Malmo. Uprkos tome, građani su organizovali kontraprotest u Landskroni i gađali policijska vozila kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Nemiri u Orebru zbog spaljivanja Kur - undefined
Foto: EPA-EFE: Nemiri u Orebru zbog spaljivanja Kur'ana

Iz policije su, kako prenosi švedski javni servis SVT, saopćili da su pojačali sigurnosne kapacitete i da su spremni za potencijalne nemire u Malmeu i Landskroni.

Lider stranke Stram kurs Rasmus Paludan zakazuje proteste u švedskim gradovima u sredinama u kojima većinski žive muslimani i na tim skupovima spaljuje Kur'an.

Nemiri u Malmeu zbog spaljivanja Kur - undefined
Foto: EPA-EFE: Nemiri u Malmeu zbog spaljivanja Kur'ana

Stranka Stram kurs je danska vanparlamentarna stranka, a najpoznatija je po aktivnostima njenog lidera Paludana koje su usmjerene protiv islama, piše RTS.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …