Brojna poskupljenja osnovnih životnih namirnica udarila su na novčanike građana, a među njima je i ono što je omiljeno širom zemlje – suho meso. Poskupljenje od 20 posto neki opravdavaju, dok drugi smanjuju količine koje kupuju.
Ova informacija posebno je pogodila građane koji vole da uživaju u okusu suhog mesa, a kako su nam kazali proizvođači najkvalitetnijeg suhog mesa u BiH, iz Visokog, poskupljenje je bilo nezaobilazno s obzirom da je poskupjela i sirovina.
Edin Babić koji je omiljen kod Visočaka zbog kvalitete svog mesa, dugo godina je držao istu cijenu, međutim, posljednja poskupljenja primorala su ga da poveća cijenu.
“Što se tiče mesa i mesnih proizvoda, kao i svi proizvodi, lančanom reakcijom došlo je do poskupljenja žive stoke i to od 25 do 30 posto. Samim tim je poskupila i sirovina za proizvodnju suhog mesa. Mi ne uzgajamo svoju stoku, ali prema informacijama od farmera od kojih kupujemo stoku, stočna hrana je poskupila za čak 50 posto pa je razumljiv i porast cijene naše ‘sirovine'”, kazao je Babić.
Dodao je kako je lančanom reakcijom došlo i do poskupljenja mesa, ali da su ona minimalna. Prošle godine u oktobru je skočila cijena za 10 posto te u martu za deset posto.
Minimalno povećanje cijena, kako kaže Babić, ublažilo je reakcije kupaca koji danas umjesto kilograma uzimaju na grame, ali ima i onih što su dosljedni pa za ćeif ne žale izdvojiti novac.
“Većina ih je reagovala na način da kažu ‘sve je poskupilo’, neki su smanjili količinu, uzimaju manje, a neki kažu ‘preživjet ćemo, samo da ne puca’ i tako sami sebe, a i mene tješe u ovoj situaciji”, pojašnjava Babić.