fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Karamatić: Turski zulum ujedinio Srbe i Hrvate

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić kazao je u nedjelju da je “turski zulum” ujedinio Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini.

Karamatić je u intervjuu za ATV istakao kako nije zadovoljan načinom na koji se vodi hrvatska politika ocijenivši kako je to “politika kompomisa, pravdanja i popuštanja”. Za razliku od većine hrvatskih političara on tako ne radi pa se zbog toga, po njemu, našao na “udaru sarajevskih medija”.

“Ja se nikome ne pravdam i u Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’ i da se ponosim svojim učešćem u domovinskom ratu. I kažem da meni ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, ne znači puno”, naveo je Karamatić te dodao kako ima poznata izjava od Josipa Pejakovića u kojoj kaže da je teritorija ono gdje žive ljudi, stoka i ostali. “Hajmo se dogovoriti jesmo li ljudi, stoka ili ostali”, poručio je član HNS-a.

Karamatić je ocijenio kako su poslije rata, 1996 i 1997. godine, bili “normalniji” odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata nego što su danas. Te je kazao kako su bošnjačka politika, ali i politika međunarodne zajednice, uspjele što niko nije u historiji – pomiriti Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini..

“Nas je prisilio da budemo zajedno. To ne razumiju mnogi u Beogradu i Zagrebu. Paničan je strah u Zagrebu šta ako se otcijepi Republika Srpska, kao doći će Srbija 50 km od Zagreba. Pa ko sad živi u Gradišci? Nisu Klingonci. To su historijske boljke i teško je to ljudima objasniti. Nas u BiH je natjera turski zulum”, kazao je ovaj političar.

Na pitanje voditelja ATV-a da objasni kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović od ljevičara postao izrazito desničarski političar, Karamatić je odgovorio da je Milanović shvatio da su ga u Sarajevu pokušali napraviti budalom.

“On je to uvidio. On je razumio šta se ovdje događa, da ovdje nema mogućnosti uspostave građanske države jer je to ‘unitarističko-islamistička’ priča i on ne želi uspostavu jednog halifata u srcu Evrope”, zaključio je Karamatić.

Komentarišući najavljene izbore u BiH, kazao je kako je protiv bojkota, ali je imao poruku za Bošnjake ako ponovo izaberu, kako je rekao, hrvatskog člana Predsjedništva.

“Imamo mehanizme. Zadržat ćemo Novalića (na mjestu federalnog premijera) još četiri godine”, kazao je kroz smijeh član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …